ARAG Rechtsbijstandverzekeringen

'PRAKTISCH ALS HET KAN,
JURIDISCH ALS HET MOET'

Het betaalbaar maken van juridische hulp voor iedereen. Met dit uitgangspunt werd ARAG in 1935 opgericht. De maatschappij is in de afgelopen jaren gemoderniseerd, maar het doel is onveranderd gebleven: excellente en betaalbare rechtshulp voor alle verzekerden. ‘We koppelen alles aan het menselijk belang. Een praktische oplossing als het kan en een juridische als het moet. Dit doen we met een enorme juridische expertise en inzet, state of the art-digitalisering en in samenwerking met onze partners’, vertelt kennismanager Claudia Blokland van ARAG.

| Kennismanager Claudia Blokland

Met een zeer omvangrijk klantenbestand en vestigingen in achttien landen speelt ARAG een belangrijke rol in de wereld van de rechtsbijstand.


In Nederland is de dienstverlener al sinds 1962 actief. Dag na dag wordt er vanuit de vestigingen in Leusden, Amsterdam, Rotterdam en Roermond keihard gewerkt om de beste juridische probleemoplosser te zijn. Claudia: ‘Voor klanten is het vertrouwd om optimaal geholpen te worden, maar achter de schermen ondernemen we van alles om het niveau zo hoog te houden.’

ARAG Academy

De ARAG Academy, het eigen opleidingsinstituut, zorgt er niet alleen voor dat medewerkers hun kennis permanent op peil houden, het besteedt ook veel aandacht aan sociaal vakmanschap. ‘Als juridisch dienstverlener krijg je te maken met uiteenlopende vraagstukken, die wisselende emoties bij de betrokkenen kunnen oproepen. Om die reden is het een must om ook sociaal vaardig te zijn.


Onze medewerkers zijn betrokken en empathisch, maar tegelijkertijd mondig genoeg om pittige gesprekken in goede banen te leiden’, legt Claudia uit.

‘Wanneer klanten voor het eerst een zaak bij ons indienen, zijn ze vaak aangenaam verrast’, vertelt jurist en teamleider Emiel van Erven. In een wereld die steeds digitaler wordt, houdt ARAG het klantcontact zo persoonlijk mogelijk. Met vier kantoren verspreid door het land is de juridisch expert nooit ver weg. Kan de klant niet naar een van de vestigingen komen, dan wordt gezocht naar een alternatieve ontmoetingsplek. ‘De aanleiding om een beroep op ons te doen is doorgaans niet prettig. Wij doen daarom ons uiterste best om de zaak zo snel en aangenaam mogelijk af te handelen.’

Opeens heel anders

Mensen denken wel eens dat een rechtsbijstandverzekering niet nodig is, omdat ze geen gekke dingen doen, vertelt Emiel. Maar er hoeft volgens hem maar íets te gebeuren en het dagelijkse leven ziet er opeens heel anders uit.


Zo gebeurt het regelmatig dat nieuwe buren de kadasterpapieren grondig bestuderen en tot de conclusie komen dat zij recht hebben op meer grond.

Ook tegenstrijdige belangen op de werkvloer en problemen met online aankopen zijn veelvoorkomende onderwerpen voor de juristen en advocaten van ARAG. ‘Waar vroeger verzekeringen zichzelf verkochten, moet je tegenwoordig als (rechtsbijstand)verzekeraar jouw toegevoegde waarde kunnen uitdragen’, vertelt Claudia. ‘Goed zijn in je vak is niet genoeg’, vult Emiel aan. ‘Het is minstens zo belangrijk om tegemoet te komen aan de klantvraag.’ In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat klanten exact willen weten wat de juridische (on)mogelijkheden zijn, hoe het met de voortgang gaat en wat de reden is waarom bepaalde procedures tijdrovender zijn.

Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren bevestigt dat ARAG zijn beloftes nakomt en voor dienstverlening van hoge kwaliteit zorgt. Het bedrijf kreeg het als één van de eerste verzekeraars toegekend. Binnen het bedrijf worden doorlopend nieuwe technologieën ontwikkeld, om klanten op alle vlakken zo goed mogelijk te kunnen helpen.


Zo is de website recentelijk uitgebreid met een chatbot om mensen ook buiten kantoortijden van dienst te kunnen zijn. Hoewel ARAG voorop loopt op technisch vlak, blijft persoonlijk contact één van de belangrijkste pijlers. Niet in de laatste plaats omdat klanten dat erg waarderen. ‘We werken in principe met vaste contactpersonen, zodat klanten bij vragen direct de juiste persoon kunnen benaderen’, zegt Emiel. Dat kan overigens gewoon op het directe nummer, want bij ARAG houden ze van korte lijntjes.

Vertalen van de vraag

Daarnaast besteedt ARAG veel aandacht aan “de vraag achter de vraag”. Emiel vertelt dat door goed in kaart te brengen wat de klant écht wil regelmatig wordt ontdekt dat een juridische procedure helemaal niet nodig is. ‘Mensen willen zich graag gehoord voelen’, voegt Claudia hieraan toe. ‘Wij vertalen de vraag altijd door naar het belang van de klant, waarbij we ook naar de toekomst kijken. Hierdoor zijn we praktisch als het kan en juridisch als het moet.’

‘Er hoeft maar íets te gebeuren en het dagelijks leven ziet er opeens heel anders uit’

| Jurist & Teamleider Emiel van Erven