Citytrail by Night Goes
voor onderzoek kinderkanker

'ELKE DONATIE BRENGT DE KANS OP GENEZING EEN STAPJE DICHTERBIJ'

De historische binnenstad van Goes vormt sinds 2014 het decor voor de Citytrail by Night, voorheen de Nightrun, van Stichting Jayden. Dit jaar steunt de coöperatie Nh1816 de run voor de derde keer met zeven lokale Verzekeringsadvieskantoren. De opbrengst gaat naar de strijd tegen neuroblastoom kinderkanker.

In 2009 overleed de in Goes geboren Jayden Faase aan neuroblastoom kinderkanker, een maand voor zijn derde verjaardag. Geïnspireerd door zijn vechtlust richtten zijn ouders Rob en Jolanda na zijn overlijden de Stichting Jayden op, die met hulp van Villa Joep, een vergelijkbaar goed doel, geld inzamelt voor onderzoek naar behandeling van neuroblastoom kanker bij kinderen.


De populaire band Racoon is ambassadeur van de stichting en organiseerde in 2016 een groot benefietconcert op de markt van Goes. Sinds de oprichting werd al bijna één miljoen euro opgehaald met hardloopevenementen, spinning challenges en obstacle races.

De Citytrail by Night groeit elk jaar: in 2017 deed een recordaantal van 1250 deelnemers mee.

Voor jong en oud

Rob Faase, de vader van Jayden, vertelt ontroerd: ‘Het is fantastisch om te zien dat er zo veel mensen op de been zijn, van baby’s tot bejaarden. Onze vrijwilligers zijn bijna het hele jaar door bezig de run op touw te zetten. Als je dan, als het zo ver is, al die blije gezichten ziet en hoort wat een geweldige bedragen er worden opgehaald, dan weet je weer waar je het voor doet!’

De volledige opbrengst gaat naar onderzoek naar de ziekte. Ondanks de aangrijpende missie is het zes kilometer lange parcours een feest voor de deelnemende hardlopers en wanderlaars.

Op een enkele fanatiekeling na, die zelf zijn tijd klokt, gaat het de deelnemers vooral om de fun van het meedoen. Het startsein wordt gegeven in de Grote Kerk, waarna de tocht langs alle hotspots van het prachtige Goes voert.

Verrassende doorloopjes

Lokale ondernemers openen hun deuren voor verrassende doorloopjes door hun bedrijf. ‘Dit jaar doorkruisen we een theater, kapperszaak, school, café en nog een aantal bijzondere locaties, die ik nog niet ga verklappen’, vertelt Marjo van Klooster, financieel adviseur, met kantoren in Zierikzee en Goes. Ze is één van de vrijwilligers die zich bezighoudt met de organisatie van de Citytrail by Night.


Sinds een paar jaar werkt haar kantoor samen met Nh1816. Naast een bijdrage in de kosten van het evenement sponsort Nh1816 ook vijftig euro extra bij iedere verzekerde deelnemer. ‘We hebben onze stichting opgericht om andere gezinnen, die hetzelfde doormakenals wij hebben doorgemaakt, te helpen’, zegt Faase. ‘Zonder deze steun hadden we niet gestaan waar we nu staan.’

Activiteiten tijdens het evenement

Geheel in de geest van coöperatief werken bundelt Marjo van Klooster (Zuiver Financieel) de krachten van bij elkaar zeven lokale advieskantoren in Goes en aangrenzende dorpen. Als er al sprake is van onderlinge concurrentie, dan wordt die voor Citytrail by Night helemaal opzij gezet.


Medewerkers en eigenaren van de kantoren helpen als vrijwilligers op diverse onderdelen van het loopparcours en zorgen voor de ontvangst in de Grote Kerk, waar alle deelnemers hun startnummer ophalen.


Van tevoren loopt Van Klooster het parcours meermalen zelf, samen met Sabine Maas, secretaris van Stichting Jayden. ‘Onderweg ontstaan de leukste ideeën voor activiteiten tijdens het evenement. Ook dit jaar zijn er weer live muziekacts, dansgroepen en schitterende lichtprojecties.’

Dubbel gevoel

De talrijke vrijwilligers die de Nightrun in goede banen leiden, en de bestuursleden van Stichting Jayden verdienen volgens Faase alle lof: ‘Zonder Marjo en Sabine geen Citytrail by Night.’ Zelf beleeft hij de dag met een dubbel gevoel: ‘De reden waarom we dit doen is natuurlijk heel wrang. Tegelijkertijd zijn we enorm dankbaar voor alle giften van de afgelopen jaren en de steun van Nh1816.


Het wereldwijde onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker kost veel tijd en geld. Elke euro telt. Wat bijzonder is, is dat de resultaten van de onderzoeken die wij mede financieren ook weer op andere vormen van kanker kunnen worden toegepast, zoals huidkanker.


Ook al is er nog een lange weg te gaan, elke donatie brengt de kans op genezing een stapje dichterbij.’

‘Zonder deze steun hadden we niet gestaan waar we nu staan’

MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID COOPERATIE NH1816

De vijfde editie van Citytrail by Night in Goes vindt plaats op vrijdag 26 oktober 2018. Coöperatie Nh1816 steunt de run vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid. Dat gebeurt dit jaar voor de derde keer, met zeven lokale verzekeringsadvieskantoren: Zuiver Financieel, HP Assurantiën, CM Personal Finance, De Bruine Hypotheken en Pensioenen, Doene Assurantiën, De Verzekershop en AACZ. Kijk op Nh1816.nl/mvo voor meer maatschappelijke projecten van Nh1816.