Schade-expert Nicolle Jetten

inspecteert een daklekkage

De schade-expert

HEEFT VERSTAND
VAN ZAKEN EN MENSEN

Bij het vak van schade-expert komt meer kijken dan je in eerste instantie misschien zou denken. Niet alleen is parate kennis een must, ook een luisterend oor bij gedupeerden is belangrijk. En de schade-expert moet niet bang zijn om met zijn – of haar – poten in de modder te staan, soms letterlijk. ZEST ging op pad met schade-expert Nicolle Jetten.

We treffen Nicolle, schade-expert bij taxatie- en expertisebureau KakesWaal en actief voor Nh1816, bij een schadegeval in Venlo. Het is haar taak om vast te stellen wat er bij een calamiteit gebeurd is en hoeveel het herstel kost.

Het gaat om de haag van Bjorn van Horsen, die tijdens de droge periode in augustus vorig jaar in brand vloog. Waarschijnlijk door een vonk die van het dak afspatte, waar een dakdekker bezig was. Elf van de zestien meter groen is weggevaagd. Bjorn liet de verkoolde resten al weghalen, dus Nicolle moet afgaan op foto’s en wat er nog te zien is in de tuin.

Klankbord

‘Soms is het lastig om de schade goed te zien, maar gelukkig maken mensen tegenwoordig vaak filmpjes en foto’s. Daarmee kom ik een heel eind’, vertelt Nicolle.


Ze pakt haar laserafstandsmeter om de lengte van de voormalige erfafscheiding te meten. Ze werkt nauwgezet en gestructureerd. Ze laat altijd eerst de klant zijn verhaal doen. ‘Mensen hebben iets vervelends meegemaakt en moeten daar even over kunnen klankborden. Soms krijg ik ook privéverhalen te horen. Dan bied ik een luisterend oor.’ Daarna gaat de expert over op het inspectiegedeelte. Laarzen vanwege modder zijn niet nodig, het is vandaag een zonnige dag.

‘Mensen hebben iets vervelends mee-gemaakt en moeten daar even over kunnen klankborden’

Nicolle maakt foto’s en aantekeningen en praat binnen verder over de offerte voor de herstelkosten. Ook al moet de hele haag van zestien meter worden vervangen, de werkelijke schade bedraagt elf meter, dus rekent ze terug en komt uit op een schadebedrag van ongeveer 2500 euro. ‘Ik ga hier een rapport van maken en stuur dat naar Nh1816. Daarna neemt uw verzekeringsadviseur van Geraads, Soreé en Van Liempd contact met u op”, zegt ze tegen Bjorn.

Extreme drukte

Op naar de volgende klant in Grubbenvorst. Nicolles werkgebied ligt grofweg tussen Weert, Roermond en Boxmeer. Per dag heeft ze meestal zeven afspraken, acht als het heel druk is. Een periode van extreme drukte is nét achter de rug.


De storm die op 18 januari over Nederland raasde, zorgde voor heel wat schade. ‘Een dag tevoren waren we al gebrieft door het hoofdkantoor. Op de dag zelf hebben we rond gereden om gedupeerden te adviseren over wat ze bijvoorbeeld met afgewaaide asbestdaken moesten doen. Daarna zijn we vijf dagen continu op pad geweest om de ergste schades te bekijken.


’ Normaal gesproken schakelt Nh1816 een schade-expert in bij bedragen vanaf 1500 euro. In de weken na de storm werd dit verhoogd naar 3500 euro. ‘Het was ondoenlijk om overal te gaan kijken’, vertelt Nicolle.

Het dak op

Het schadegeval in Grubbenvorst valt hier ook onder. Nico Frencken, verzekerd via Meerts Assurantiën en Financiële Dienstverlening, staat ons op te wachten bij zijn carport en garage. De ladder wordt erbij gepakt en Nicolle klimt het dak op. Ondertussen vertelt Nico in geuren en kleuren wat er op 18 januari gebeurde. ‘Ik schrok me kapot. Het dakleer waaide met flappen van een halve meter omhoog.’

Nicolle constateert dat alles onder het gescheurde dakleer van de carport nat is. De schrootjes van het plafond zullen dus ook moeten worden vervangen. Het dak van de garage lijkt niet doorgelekt te zijn, maar ook daar moet een volledig nieuwe laag op.


De offerte die meneer heeft laten maken door een plaatselijke dakdekker blijkt wel erg hoog. ‘Tienduizend euro is echt te veel voor oppervlakten van acht bij vier en zeven bij drie meter. Het moet wel een reëel bedrag zijn’, zegt Nicolle.

Zorgen uit handen nemen

Twintig jaar ervaring zorgt ervoor dat ze de gemiddelde prijzen voor bouwwerkzaamheden als parate kennis in huis heeft. Uit haar berekeningen komt een schadebedrag van ongeveer vijfduizend euro naar voren. ‘Zullen wij iemand inschakelen?’, vraagt ze de klant. ‘Dan heeft u er geen gedoe meer mee.’


Als alle gegevens zijn ingevoerd, luistert Nicolle geduldig naar het verhaal van Nico, die niet zo lang geleden zijn vrouw verloor. Weer buiten zegt ze: ‘Ik ben blij dat ik deze meneer wat zorgen uit handen heb kunnen nemen.’

Deel dit artikel via:

NIVRE


Nicolle Jetten is net als alle andere schade-experts die voor Nh1816 werken, aangesloten bij het NIVRE, het Nederlands Instituut Van Register Experts. Om haar titel als Register Expert (RE) te behouden, neemt ze jaarlijks deel aan diverse bijscholingscursussen, zoals over asbest. In 2017 heeft Nicolle een post-universitaire opleiding tot gerechtelijke deskundige afgerond.