Het Pauperparadijs in Carré

'ALS TOESCHOUWER VÓEL JE DAT DE VOORSTELLING ELKE AVOND ANDERS KAN ZIJN'

Theater in de blubber, op het water of in het open veld. Multitalent Tom de Ket – acteur, scriptschrijver en regisseur – staat bekend om zijn megaprojecten op locatie, met spectaculaire decorwisselingen. In de stoel van Toon’s Barbershop in de Amsterdamse conceptstore Hutspot vertelt hij over zijn succesvolle voorstelling Het Pauperparadijs, deze zomer in Koninklijk Theater Carré.

Tom de Ket, voorheen vooral bekend als ‘de kale’ van het snedige cabaretduo Van Houts en De Ket, is gezegend met een volle baard. ‘Soms wordt-ie te grijs, dan speel ik vals’, bekent de theatermaker, terwijl hij plaatsneemt in de antieke kappersstoel.

Twee keer eerder bracht hij een bezoek aan een barbier, in Marokko en Italië. ‘In een achterafsteegje in Napels stuitte ik op een klassieke barbershop. Ik werd er onder handen genomen door een oude kerel die geen woord Engels sprak. Twee uur later stond ik pas weer buiten.’

Mannending

Zo lang heeft Martijn Houweling, eigenaar van Toon’s Barbershop, niet nodig. Al neemt hij graag de tijd voor zijn klanten. ‘Het is echt een mannending. Even een relaxmomentje. Koffie, biertje of whisky erbij. Die persoonlijke aandacht vind ik belangrijk. Ik ben geen knipfabriek.’ De barbier, die al vijftien jaar in de “baardenbusiness” zit, heeft ook een tijdje in Italië gewerkt.

De trend van ruige baarden is op zijn retour, vertelt hij. ‘Het mag allemaal weer wat meer gegroomed.’ Het vakmanschap van de barbier staat ook volop in de belangstelling. Martijns zaak draait goed en stond zelfs in The New York Times. ‘Een Amerikaanse toerist die het stuk had gelezen, wist me hier te vinden. Hoe tof!’

Levende objecten

Het gezicht van Tom de Ket verdwijnt onder een zorgvuldig gevouwen warme handdoek. ‘Deze preshave opent de poriën, dat scheert gemakkelijker’, verduidelijkt de barbier. De Ket vertelt over zijn theaterspektakel Het Pauperparadijs, naar het gelijknamige boek van Suzanna Jansen.

Na het grote succes in Veenhuizen is de voorstelling van 4 tot en met 29 juli te zien in Koninklijk Theater Carré. ‘Speciaal voor deze editie werd het script herschreven en is er een nieuwe cast. De decors zijn aangepast en we werken met videomapping. Door deze projectietechniek lijken de objecten tot leven te komen. Op het podium staat een liveband en er is een dertigkoppig koor. De Arnhemse singer-songwriter Lavalu, pseudoniem van Mariëlle Woltring, componeerde de complexe partijen’, vertelt De Ket.

Tragische geschiedenis

Het Pauperparadijs vertelt een de meest tragische verhalen uit de vaderlandse geschiedenis. Na de oorlog met Napoleon wilde generaal Johannes van den Bosch in 1818 de armoede oplossen met een grootschalig heropvoedingsexperiment. Met steun van koning Willem I werden de paupers en wezen in het land verplaatst naar gestichten in Veenhuizen.

Wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een nachtmerrie. De Ket: ‘Het verhaal begint in de Jordaan – nu een Airbnb-paradijs waar sommige leden van de koninklijke familie veel huizen bezitten, destijds een getto – en eindigt op de plek waar hoofdpersoon Cato is gestorven: een klein steegje tegenover Carré, dat uitkomt bij de Amstel. Toevallig is dit een plek waar tegenwoordig veel illegalen wonen.’

Volle zalen

In zijn producties maakt De Ket altijd een koppeling naar het heden. ‘Theater moet ook gaan over de trauma’s van deze tijd. Het geeft mij voldoening als mensen na afloop in de foyer napraten over het onderwerp, zich wellicht afvragen: doen wij het nu echt zo veel beter?’

De barbier onderbreekt hem even om zijn stoel in de relaxstand te zetten. Liggend vervolgt de theatermaker: ‘Aan het begin van mijn carrière had ik nooit durven dromen dat ik ooit in Carré zou staan. Wat Teatro alla Scala is voor Milaan, is Carré voor Amsterdam. Het is een klassiek theater, dat wordt bezocht door een zeer divers publiek.

Hoe weerbarstig mijn thema’s soms ook zijn, mijn doel is theater te maken voor zo veel mogelijk mensen. Deze vluchtige kunstvorm vraagt om volle zalen. Anders heeft het geen zin. Op de avond zelf vallen alle puzzelstukjes in elkaar: de acteurs creëren een illusie, de decors veranderen ter plekke, de band speelt live op het podium. Als toeschouwer vóel je dat de voorstelling elke avond anders kan zijn. Dat is de magie van theater.’

Deel dit artikel via:

‘Speciaal voor deze editie werd het script herschreven en is er een nieuwe cast’

VAN BOEK NAAR VOORSTELLING

Na het grote succes in Veenhuizen komt theaterspektakel ‘Het Pauperparadijs’ naar Amsterdam. Het Pauperparadijs is te zien van 4 t/m 29 juli 2018 in Koninklijk Theater Carré. Bijna 100.000 bezoekers genoten de afgelopen twee zomers al van deze actuele voorstelling van Tom de Ket (o.a. bekend van ‘De Verleiders’), gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen. Met indrukwekkende live muziek van LAVALU en de Pauperband wordt het nu in Carré een onvergetelijke ervaring.

Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. In de 19e eeuw was de armoede in Amsterdam en andere steden enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep in de praktijk uit op een drama.

Het Pauperparadijs vertelt het verhaal van de Amsterdamse weesjongen Teunis, die plotseling gedeporteerd wordt naar Veenhuizen. Hij zoekt een uitweg terug naar huis, maar raakt verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde en de ongelijke strijd tegen het gezag maken hun het leven onmogelijk. Uiteindelijk proberen ze te vluchten naar Amsterdam.


‘Regisseur Tom de Ket weet de fictie knap te vermengen met de overvloed aan harde feiten.’ (NRC Handelsblad****)


‘Je komt ogen en oren tekort in deze even originele als zinderende voorstelling.’ (Scenes*****)


‘Prachtige aanstekelijke muziek, van fluisterend ijl tot stevige rock en rauwe raps, eigenzinnig en oprecht.’ (Trouw*****)

20% KORTING

HET PAUPERPARADIJS

4 JULI T/M 5 AUGUSTUS 2018

Boek nu op carre.nl/zest met actiecode ZEST PAUPERPARADIJS en ontvang 20% korting op 4, 5, 6, 10 en 11 juli op de 1e en 2e rang. De voorstelling staat van 4 juli t/m zondag 5 augustus 2018 in Carré en de actie is alle dagen geldig.