ROADTRIP

CORSICA

Ruig en paradijselijk


Als veelvuldig bezoeker van het Franse vasteland leerde Rosanne Langenberg dat de Fransen zelf graag vakantie vieren op Corsica. En dus besloot ze hen achterna te reizen. Het werd een roadtrip van drie weken, genoeg om als een blok te vallen voor deze parel in de Middellandse Zee.

Uniek op Corsica is dat je hier op een relatief klein oppervlak zowel ruige bergtoppen als lieflijke valleien en idyllische stranden treft. Het Ile de Beauté, zoals de bijnaam luidt, is dan ook een paradijs voor wandelaars, zonaanbidders en natuurliefhebbers. Zelf zijn de Corsicanen buitengewoon trots op hun eiland, ontdekte Rosanne Langenberg. ‘Elk plaatsje dat ik binnenreed, werd met zowel de Franse als de Corsicaanse naam aangeduid. En vaak was de Franse naam doorgekrast.’

Overstekende geiten

Ja, de lokale bakkers verkopen croissants en baguettes. Maar verder heerst er op Corsica een totaal andere vibe dan op het vaste land. Francofiel Rosanne kan het weten: haar ouders namen haar vroeger steevast mee naar Frankrijk, van Normandië tot de Pyreneeën.

Ze werd verliefd op de natuur, de mensen en de cultuur. Na haar studie journalistiek startte ze vier jaar geleden haar blog ‘Bonjour Frankrijk’ om andere Frankrijkgangers te inspireren. Samen met haar vriend doorkruiste ze het binnenland van Corsica. Kronkelend over binnendoor weggetjes, van west, naar zuid, via de bergen naar het noorden en terug.


‘Onderweg passeerden we verlaten huisjes, varkens en kuddes koeien en stopten we voor overstekende geiten. Soms kwamen we uren geen mens tegen. Af en toe was het gehobbel door de bergen in onze kleine huurauto ronduit spannend.


We hadden voor de zekerheid een all inclusive verzekering afgesloten. Gelukkig hebben we geen pech gehad.’

‘ Onderweg passeren we verlaten huisjes en kuddes koeien
en stoppen we voor overstekende geiten’

Natuurwonder

Eén van de mooiste stranden is Plage du Lotu, dat alleen bereikbaar is per boot, vanuit de badplaats Saint Florent. ‘Na een kwartiertje varen arriveer je op een hagelwit strand met smaragdblauw water. Precies zoals ik me Corsica had voorgesteld!’ Nog noordelijker bevindt zich Cap Corse.

Dit schiereiland met zijn zwarte stranden en ruige kust wordt ook wel ‘de vinger’ genoemd, vanwege zijn langgerekte vorm. Halverwege de westkust liggen de Calanches de Piana. Deze bijzondere rotsformaties zijn gevormd door erosie en veranderen gedurende de dag op sensationele wijze van kleur, van goud tot vuurrood. Dit natuurwonder staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco.

‘Om er te komen volg je een smal weggetje, met aan de ene kant rotsen en aan de andere kant de zee. Je mag er niet harder dan dertig kilometer en kunt elkaar nauwelijks passeren. Maar de rit loont, want het uitzicht bij zonsondergang is fenomenaal!’

Huis van Napoleon

Prachtig natuurschoon wordt op Corsica afgewisseld met lieflijke dorpjes, waar de tijd heeft stilgestaan. Zoals Levie en het pittoreske Sainte-Lucie-de-Tallano, met zijn granieten huizen en smalle straatjes. Iets noordelijker bij Zoza bevindt zich in het ongerepte groen een piscine naturelle, een natuurlijk ‘zwembad’, omgeven door indrukwekkende rotsen.

Het idyllische bergstadje Corte, ooit de hoofdstad van Corsica, heeft een gezellig dorpsplein waar de terrasjes zich ’s avonds vullen met locals en toeristen. In het drukke zuidelijke Bonifacio, gebouwd op witte kalksteenrotsen, wandel je langs het huis waar Napoleon Bonaparte heeft gewoond. Het staat er nog gewoon. Rosanne: ‘Mijn voorkeur gaat uit naar kleinschalige accommodaties, gerund door Corsicanen.

Op Cap Corse sliepen we bij Relais du Cap, een bed & breakfast pal op het strand. Die dag regende het pijpenstelen. De eigenaar had erg met ons te doen en stelde zijn woonkamer open voor ons en de andere gasten. Hij zette biertjes en hapjes op tafel en zo werd het onverwacht een zeer gezellige avond met reizigers uit alle windstreken.’

Handgeschreven menukaart

De eigenaar van Relais du Cap is een diehard, die het hele jaar op Corsica blijft. Veel huizen zijn alleen in de zomer bewoond. En dan nog is het in het verlaten binnenland soms zoeken naar een leuke eetgelegenheid.


Voor Rosanne pakte dat vaak verrassend uit. ‘Op een avond sliepen we ergens in the middle of nowhere in de omgeving van Porto-Vecchio, in het zuiden. Via Tripadvisor vonden we restaurant Les Chasseurs, op vijf minuten rijden. Zo’n piepklein restaurantje waar je alleen buiten kunt zitten.


Toen we er aankwamen, was de chef-kok net bezig de menukaart van die dag te schrijven. Met de hand. Dan weet je dat alle producten vers zijn! Het was een zeer sfeervolle plek om te eten, met gezellige lichtjes rondom. Op sommige avonden treden er lokale muzikanten op. ’De keuken van Corsica heeft zijn eigen identiteit met Franse en Italiaanse invloeden, vertelt Rosanne. ‘Corsicanen zijn dol op kaas en vleeswaren, ofwel charcuterie.’


Om te onthouden: figatellu en saucisson (traditionele droge worsten) en prisuttu (gepeperde en gezouten ham), vaak geserveerd met verse vijgen.

Francofiel Rosanne Langenberg


De Corsicaanse keuken:
figatellu, prisuttu & buttaraga

Corsicaanse kaviaar

Corsica is ook een echt wijneiland: meer dan de helft van het oppervlak bestaat uit wijngaarden. Rosanne: ‘We hebben een wijnroute in het noorden gereden, traditionele wijnkelders bezocht en bijzondere wijnen geproefd. Het regionale biertje heet Pietra en smaakt lekker fris. Een andere specialiteit is buttaraga: Corsicaanse kaviaar. Deze beroemde delicatesse proefde ik bij L’Auberge du Chat qui pêche, een klein restaurant op Cap Corse, waar je wordt getrakteerd op een panoramisch uitzicht over zee.’

Dankzij de vriendelijke mensen en de relaxte sfeer voelde Rosanne zich vanaf het eerste moment thuis op Corsica. ‘Nu weet ik waarom de Fransen hier zo graag naartoe gaan. Het eiland heeft me een portie vlinders in mijn buik bezorgd. Ik wil graag nog een keer terug met vriendinnen om de GR20 te lopen. Deze wandelroute doorkruist Corsica in een diagonaal van noord naar zuid en staat bekend als de mooiste en tegelijkertijd ook de zwaarste van alle GR-routes in Europa.’

Meer reisverhalen vanuit Frankrijk? Bekijk dan de blog van Rosanne Langenberg.

Deel dit artikel via:

CORSICA

DRONE 4K VIDEO