Proeven in de ambachtelijke brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot

WALHALLA VOOR DE ECHTE BIERLIEFHEBBER

‘Van de kenner, voor de liefhebber’ is het motto van brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. Liefhebbers voor de acht ambachtelijke, in eigen brouwerij gebrouwen bieren zijn er genoeg. Acht? Dat is een flink aantal voor een brouwerij die officieel pas in het voorjaar van 2015 van start ging. Een ‘jonge’ brouwerij dus, die met vier doorgewinterde brouwers een hoop oude vakkennis in huis haalde. ZEST ging samen met Corrien Roche en Rick Rutten van Roche Financieel Adviseurs uit Oirschot, kijken en proeven.

Jaarlijks vloeit er maar liefst 200.000 liter bier uit de glimmende ketels. Vooral bovengistend speciaalbier. Bovengistend bier is bier dat wordt nagegist. Daar weet brouwerijmanager Maarten Jongbloets alles over. ‘Anders dan bij de grote brouwerijen vult Vandeoirsprong het bier niet onder druk af.

Dat betekent normaal gesproken dat de houdbaarheid veel korter zou zijn. Om die tot ruim anderhalf jaar te vergroten, voegen we wat suiker en gist toe. We slaan de afgesloten flesjes daarna twee weken in een warme kamer op, waarna de gist gaat werken en alle zuurstof als het ware opeet. Bijkomend gevolg is een hoger percentage alcohol.’ Speciaalbier is ontzettend populair. ‘Mensen kiezen vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat begon in de crisistijd.

|

V.l.n.r.: Maarten Jongbloets, Corrien Roche en Rick Rutten

Je kunt je geld maar één keer uitgeven en daarom liever aan een speciaalbiertje of een Trappist dan aan een paar pilsjes. De wereld van speciaalbier is mooi om te ontdekken. Wat bieren bijvoorbeeld voor hebben op wijn, is dat het bitter toevoegt aan het smakenpallet.’

Historie

De brouwerij is een waar walhalla voor bierliefhebbers. Niet alleen vanwege de heerlijke bieren in het proeflokaal.

In het museum, gevestigd in de voormalige brouwerij van de familie De Kroon, ontdekt de bezoeker de historie van de bierbrouwerij, die bijna 400 jaar geleden

op deze plek begon. Met oude biertanks, bottelmachines en ketels met een klein gat, waar de kinderen De Kroon vroeger doorheen moesten kruipen om de binnenkant schoon te maken.

Op de eerste verdieping staat de oude, koperen ketel uit 1912, door de koperslagers van de Duitse firma Ziemann nog met de hand geslagen. Naast het museum is een klein café waar gasten terechtkunnen als er een feest wordt gevierd in het proeflokaal. De oude gastenkamer van weleer wordt tegenwoordig geboekt voor vergaderingen. En zodra de zon schijnt, zit buiten het terras vol. Terwijl pa en ma een lekker koel biertje drinken, vermaken de kinderen zich op het grote afgesloten (speel)terrein.


In 2015 werd het Oirschots bier nog vooral geschonken in plaatselijke cafés, maar al snel werd de vraag uit de wijde omtrek groter. Jongbloets: ‘Qua logistiek werd het na een tijdje ingewikkeld om aan alle vraag te voldoen. Je rijdt niet voor één vat naar bijvoorbeeld Eindhoven. Dat is niet te doen. Daarom zochten we een logistieke partner.

Inmiddels verzorgt Bavaria de distributie, dat heeft vrachtwagens die zowat elke week bij alle cafés in het land komen. Heel efficiënt nu ons bier ook op drie locaties in Leeuwarden wordt verkocht.’

Entree van de brouwerij in Oirschot

Bier Culinair-sessies

Vaste brouwers Joost, Harrie en Frans brouwen in de grote ketels en Gerard de Kroon zo nu en dan nog in zijn kleine brouwerij boven het museum. ‘Gerard is de techneut die overal een antwoord op heeft’, vertelt Jongbloets.


‘Zijn persoonlijke verzameling brouwerijspullen is groot. Daar is hij erg aan gehecht. Dat is soms ook heel handig. Als ik zeg: “Gerard, ik moet een ringetje hebben voor dit of dat”, dan loopt hij naar achter en komt met het goede ringetje terug.’ Dit jaar stroomt er dus 200.000 liter bier uit de ketels, maar de ambitie is om binnen vijf jaar naar de 400.000 liter per jaar te gaan.


‘Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Elke uitbreiding brengt een logistiek probleem met zich mee. Het nagistingsproces van twee weken vraagt om extra opslagruimte en meer productie betekent ook meer opslag. Bovendien moet de vulmachine dan worden uitgebreid. De eerstkomende jaren houden we het daarom nog even zoals het is.’

Dat wil niet zeggen dat ze stilzitten bij Vandeoirsprong. De brouwerij organiseert jaarlijks een populair bierfestival en wekelijks worden nieuwe recepten uitgeprobeerd en geëvalueerd tijdens proefsessies.

Sommige van die bieren worden speciaal gebrouwen voor de driemaandelijkse Bier Culinair-sessies: een diner, waarbij elke gang vergezeld gaat met twee verschillende bieren die bij het gerecht passen. Kleine glaasjes, dat wel… Op die culinaire avonden vertelt een biersommelier prachtige verhalen over de bieren.

Prijswinnend bier

‘Die gelegenheidsbieren ontwikkelen we in de kleine brouwerij van Gerard de Kroon. Hij roept dan: “Oh, ik heb nog wel een receptje liggen” en gaat daarmee aan de slag. Soms zijn de gasten zo enthousiast over het bier, dat we het uiteindelijk in het groot gaan maken’, vertelt Jongbloets.


Vandeoirsprong brouwt de meeste traditionele Belgische en Duitse stijlen. Geen IPA (India Pale Ale), wel de OPA, een eigenzinnig dryhopped amber bier met de hops Cascade en Hallertau Blanc.

‘De IPA moet aan een bepaalde bitterheid voldoen, die niet past in ons profiel. We proberen nu een hoppig bier te brouwen dat oorspronkelijk uit Amerika komt. Laag in alcohol, drie tot zes procent. Dat wordt de toekomst. Kijk maar naar het succes van de Radler-biertjes. De smaak zit in de hop. Het is een grote uitdaging om een bier te brouwen dat licht qua alcoholpercentage is, maar vol van smaak. Daarin ligt de kunst van de brouwer.

En we doen het niet slecht: we wonnen vorig jaar een gouden medaille op de Nederlandse Bierwedstrijden. Harrie’s dubbel versloeg La Trappe en meerdere grote merken. Onze Weizen heeft ook al een prijs gewonnen.’ Alles draait hier om het bier, vertelt de enthousiaste sales manager.


‘Geen poespas. Het is bedoeld voor de liefhebber, niet per se voor de kenner. Dat wil niet zeggen dat die er niet optimaal van kan genieten. Sommige kenners zijn op zoek naar bier met trekdop of brandnetels. Dat vinden ze bij ons niet.


We stoppen al onze liefde en plezier in de pure smaak van ons bier.’ Of we dat willen proeven? Jazeker, we zitten per slot van rekening niet voor niets in het proeflokaal. En die liefde proeven we. Alsof er een engeltje…

Bij de oude koperen ketel uit 1912

Roche Obstacle Run

Het proefpanel bestaat onder meer uit adviseurs Corrien Roche en Rick Rutten van Roche Financieel Adviseurs. Net als brouwerij Vandeoirsprong een onderneming die lokaal goed bekend staat. Zij proeven van de Dunkelweizen en Amber en geven unaniem de hoogste rapportcijfers. Vlak voor het verschijnen van ZEST Magazine heeft Roche op het terrein van de brouwerij zijn 20-jarig bestaan met een Obstacle Run gevierd.