Anna Yilmaz

"MIJN LEVEN IS EEN ACHTBAAN"

Sinds ze Heel Holland Bakt heeft gewonnen is haar leven net een achtbaan, vertelt Anna Yilmaz (29), in het dagelijks leven korporaal bij de marine. Terwijl ze in de buitenlucht een smakelijk eigen recept bereidt, vertelt ze wat de populaire tv-kookwedstrijd haar allemaal heeft gebracht: van haar boek ‘Veel Lekkers van Anna’ tot een trotse oma.

“Hazelnootschuimtaart”, antwoordt Anna Yilmaz zonder aarzelen op de vraag waar je haar ’s nachts voor wakker mag maken. Voor ZEST Magazine bereidt ze echter een andere lekkernij, in de buitenkeuken van Nh1816: maanzaadcake met citroenzest “Lekker compact, knisperig en toch fris door de crèmelaag van slagroom en mascarpone, met een topping van verse aardbeien, frambozen en blauwe bessen.” Het is de eerste keer dat ze in de ‘Big Green Egg’ bakt. Weer eens wat anders dan de 35 jaar oude oven in haar eigen piepkleine keukentje. Ze woont in het appartement waar ze met haar moeder en zusje opgroeide.

Uiteindelijk kocht ze het ouderlijk huis, waar ze nu alweer 26 jaar woont. “Na mijn overwinning vroeg iedereen: nu ga je zeker een nieuwe oven kopen? Maar nee, ik ben zo aan deze gewend; zolang hij het nog doet, blijf ik hem gebruiken.” Het bakken is er bij Yilmaz met de paplepel ingegoten. Van haar Nederlandse oma leerde ze klassieke baksels maken, zoals boterkoek en appeltaart. Tijdens vakanties in Istanbul hielp ze haar tante met het maken van Turkse specialiteiten als baklava. Twee keer eerder meldde ze zich aan voor Heel Holland Bakt, maar werd afgewezen. Ze lacht: “Driemaal is scheepsrecht.”

Ode aan Nederlandse oma

De stoere korporaal is trots op haar Turks-Nederlandse roots. Haar winnaarsboek "Veel Lekkers" van Anna is dan ook een combinatie van de Nederlandse en Turkse keuken. Er staan toegankelijke recepten in voor elke thuisbakker, zowel zoete als hartige. Haar befaamde baklava-notentaart mocht niet ontbreken, net zo min als het spektakelstuk waarmee ze de finale van Heel Holland Bakt won: de tulpentaart. “Het boek is ook een ode aan mijn oma: de appeltaart, zoals ik die van haar heb geleerd, staat erin en een paar recepten waar ik haar heel blij mee kan maken. Ik vind dat ze dat wel verdiend heeft.”


Na de finale kwam iedereen in het bejaardenhuis haar grootmoeder feliciteren. “Vier miljoen kijkers, dat is voor een Brabants boerenvrouwtje van 86 jaar niet te bevatten. Zelf heeft ze geen televisie. Elke maandag-ochtend keek ze de uitzending terug bij mijn tante.”

Instortmoment

Yilmaz vult de springvorm met het deeg. Ondertussen vertelt ze over de opnames van het bakprogramma: negen weekenden lang moest ze iedereen voorliegen. “Vriendinnen wilden graag afspreken, maar ik had altijd wel een smoesje. Ook daarna gold strikte geheimhoudingsplicht. Tussen de opnames en de uitzendingen zaten ruim drie maanden. In totaal heb ik negen maanden een dubbelleven geleid!” Voor haar winnende spektakelstuk wilde Yilmaz alles uit de kast halen. “Omdat je constant met meerdere dingen tegelijk bezig bent, had ik opgeschreven dat ik zeven mengkommen nodig had. De productieleider reageerde verbaasd: zóveel?” Lachend: “Tja, ik ga tussendoor toch niet afwassen? Daar heb je echt geen tijd voor.” Het dieptepunt was het moment dat haar soezentoren instortte. “Toen die aflevering werd uitgezonden, heb ik de hele dag met buikpijn rondgelopen.

Vijf maanden op zee

Naast haar Turkse familie keken ook haar collega’s van de marine naar de finale, vanaf het schip dat toevallig in Turkije lag. In haar vorige functie was Yilmaz leidinggevende van de logistieke dienst. Ze stuurde een team aan dat zorgt dat er in de kombuis altijd genoeg voedselvoorraad is om de maaltijden te bereiden. “In de haven worden alle producten met de hand aan boord de koelcellen in gesjouwd. Daarnaast heb je allerlei neventaken, zoals brandbestrijding en medische handelingen. Op zee is geen dag hetzelfde.” Ze was regelmatig ruim vijf maanden van huis. Haar privacy miste ze dan het meest. “Ik sliep in een hut met nog drie vrouwelijke korporaals. Het enige moment van afzondering is, als je ’s avonds je bedgordijntje dichttrekt. In het begin vond ik dat doodeng. Het is alsof je in een kist ligt, je kunt net rechtop zitten".

"Negen maanden lang leidde ik een dubbelleven"

De smaak van thuis

Aan boord nam Yilmaz vaak zelfgemaakte havermoutkoeken mee. Iets lekkers van thuis, tegen de heimwee. “Het versterkt ook het saamhorigheidsgevoel. Omzien naar elkaar is bij de marine een vanzelf-sprekendheid. Als iemand niet lekker in zijn vel zit, heb je dat gauw genoeg door.


Er is tegenwoordig gewoon wifi aan boord, dus het is ook snel bekend als er thuis iets aan de hand is.” Tussen de tien en twintig procent van het marinierspersoneel is vrouw. Voor haar vaak jongere mannelijke collega’s zal het niet altijd gemakkelijk zijn geweest om door een vrouw te worden aangestuurd, vermoedt ze. “Maar als ik dan iets lekkers bakte, was het meestal snel weer goed. Liefde gaat door de maag.”

Koningsdagtaart

Als ze Heel Holland Bakt niet had gewonnen, was Yilmaz weer operationeel gegaan. Nu heeft ze een pr-functie bij Defensie, aan wal dus. Die is beter te combineren met haar liefde voor bakken en wat daar sinds haar winst allemaal bij komt kijken. Zo is ze om de week te zien bij Tijd voor Max. Ook kreeg ze een eervolle taak op Koningsdag dit jaar. “Vooraf was de geheimhouding daarover nog strenger dan bij de Heel Holland Bakt-finale”, vertelt ze.


De taart die ze in haar woonplaats Amersfoort aan de koninklijke familie aanbood, werd met veel dank aanvaard. Een mooie ervaring: “Ik denk dat menig vrouw Máxima-fan is. En Willem-Alexander heeft natuurlijk een verleden bij de marine en is zelfs getrouwd in zijn nette uniform.”

Stip op de horizon

Yilmaz opent het deksel van de Big Green Egg en schuift haar creatie erin. “Nou, daar gaat-ie dan.” Even later stijgt er een heerlijke geur op. Zorgvuldig bestrijkt ze de bovenkant van de cake met de slagroom-mascarponecrème. Daarop schikt ze het zomerfruit. Tijd voor de gewetensvraag: blijft ze bij de marine of kiest ze toch voor een carrière in het bakkersvak? “Het is altijd mijn droom geweest om ooit iets voor mezelf te beginnen. Een eigen koffietentje in Amersfoort bijvoorbeeld. Met op het menu lekkere taarten én gezonde lunch-gerechten, om van je schuldgevoel af te komen.” Yilmaz snijdt de nog warme cake in royale punten en besluit dan: “Maar voorlopig vind ik de combinatie nog veel te leuk. Ik grijp aan wat er op mijn pad komt en zie wel waar het schip strandt.”

"Aan boord nam ik vaak zelfgemaakte havermoutkoeken mee"

Deel dit artikel