Eropuit met de elektrische fiets

"ALTIJD WIND MEE"

Arno van Kessel en zijn vrouw Chantal runnen al ruim 20 jaar hun fietsspeciaalzaak ‘De Fietsspecialist’ in Waalwijk. Maar hun liefde voor de fiets is niet alleen zakelijk. Als het maar even kan, stappen ze in hun vrije tijd op een tweewieler. Samen eropuit, op de elektrische fiets.

Fietsen en de Van Kessels, ze vormen al sinds jaar en dag een gouden combinatie. Arno stapt graag op de racefiets om zijn eigen batterij op te laden. Eerst als wedstrijdrenner, tegenwoordig als tourrenner.


Voor Chantal is de fiets vooral haar belangrijkste vervoersmiddel: boodschappen doen, naar de sportschool, naar haar werk in de winkel: alles doet ze op haar elektrische fiets. “Ik heb mijn fiets nog geen jaar, maar er staat al 3000 kilometer op de teller”, vertelt ze. Die kilometers zijn niet alleen afkomstig van haar dagelijkse ritjes. Want samen met Arno, die naast zijn racefiets ook een elektrische fiets heeft, maakt ze graag fietstochten.

“Heerlijk om er met z’n tweeën opuit te gaan”, zegt Arno. “En dan niet op standje ‘bijna automatisch’. We willen zelf wel echt kracht blijven leveren. De elektrische aandrijving is er voor ons vooral om verder te komen, want dan zien we meer. Eigenlijk heb ik op mijn elektrische fiets altijd wind mee, zo voelt het.”

Mee op vakantie

De twee fietsfanaten uit Waalwijk hebben al heel wat gezien, want de elektrische fiets gaat ook op vakanties mee.


“Afgelopen jaar maakten we bijvoorbeeld grote tochten door de Alpen. We hebben in totaal 1700 meter geklommen”, vertelt Chantal enthousiast. “Dan ben je wel blij met je elektrische fiets, hoor. En zelfs dan moet je nog behoorlijk aan de bak.” Arno vult aan: “De energie die ik erin stop, krijg ik wel direct terug bij het zien van de prachtige landschappen. Of van de koebellen, die je in de verte al hoort, nog voordat je vee ziet."

Ontwikkelingen

Chantal en Arno zouden niet meer zonder hun elektrische fiets willen en laten hiermee ook zien dat deze allang niet meer specifiek voor een oudere doelgroep is.


“Het is gewoon de meest comfortabele manier van fietsen”, vindt Arno. Als ondernemers – en liefhebbers – hebben hij en Chantal de hele ontwikkeling van de elektrische fiets van dichtbij meegemaakt. “We verkopen nu al vijftien jaar elektrische fietsen. Zelf probeer ik elk jaar een nieuw model uit om zo de nieuwste producten en technieken te testen. Bij de laatste modellen is de accu naar de middenas verplaatst. Daarmee wordt het gewicht beter verdeeld en zit je beter in balans.” De aanschaf van een elektrische fiets is voor veel mensen een flinke investering.

Fietstip!

Van 9 t/m 12 juli 2019 is Nh1816

hoofdsponsor van Fiets4Daagse De Peel. Deelnemers kunnen elke dag starten vanuit Deurne, Stiphout, Weert of Meijel voor diverse afstanden. Veilig Verkeer Nederland is dit jaar als goed doel verbonden aan het evenement, dat de mooiste plekjes van De Peel laat zien.

3 TIPS VAN VEILIG VERKEER NEDERLAND

In 2018 was het aantal fietsdoden (228) bijna net zo hoog als het aantal autododen (233). Bij het aantal fietsdoden zijn senioren het meest vertegenwoordigd, zij zijn fysiek kwetsbaarder. Het gaat voornamelijk om eenzijdige ongelukken. Denk aan gladheid, paaltjes bij fietspaden en het op- en afstappen. Daarom adviseert Veilig Verkeer Nederland senioren met een elektrische fiets:

  • De snelheid van de elektrische fiets naar beneden bij te stellen. Zonder trapondersteuning fietst iemand gemiddeld 16 kilometer per uur. Een elektrische fiets gaat maximaal 25 kilometer per uur. Door de snelheid bij te stellen naar 20 kilometer per uur kun je goed blijven anticiperen op het verkeer én genieten van de vrijheid van de elektrische fiets.
  • Het zadel op heuphoogte in te stellen: zo kan je met je voeten plat op de grond. Dit is veiliger bij het op- en afstappen en bij het vinden van stabiliteit.
  • Rustig door de bochten te fietsen. Anticipeer, rem een beetje af en schakel terug. Een elektrische fiets gaat sneller. Bij een zachte ondergrond, als er wat zand op de grond ligt bijvoorbeeld, slip je gemakkelijk weg. Fiets daarom rustig door de bochten, zo glijd je niet uit.

JE KOSTBARE FIETS GOED VERZEKERD

Heb je een Combipolis bij Nh1816, dan kun je als aanvulling op je inboedelverzekering je elektrische fiets meeverzekeren. Afhankelijk van de werkelijke waarde van je fiets (inclusief accessoires) ben je maximaal tot € 4000,– verzekerd tegen diefstal en beschadigingen na aanrijding. Je fiets is de eerste 3 jaar zelfs verzekerd voor de volledige aanschafwaarde. Je adviseur vertelt je graag meer.

“Elektrische fietsen zijn inderdaad prijziger dan de klassieke, niet-elektrische fietsen. Toch ken ik niemand die nog terug zou willen”, vertelt Chantal. “En gezien de investering is het de moeite waard ook naar de verzekeringsopties te kijken. Het verzekeren van een elektrische fiets is niet duur en je voorkómt er veel ellende mee.”

Eigen verzekeringen

Wat hun eigen verzekeringen aangaat, hebben de Van Kessels al jaren een goede relatie met verzekeringskantoor Van de Mierden in Waalwijk. “Ad (van de Mierden) en ik kennen elkaar van een andere sportieve uitspatting", vertelt Arno lachend. “We kwamen elkaar tegen op het voetbalveld en er was direct een klik.

Dan is het een logische stap om te kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Ik vertrouw volledig op de expertise van Van de Mierden en weet dat als er iets gebeurt, ik altijd snel en vertrouwd word geholpen. Ik heb één aanspreekpunt voor al mijn verzekeringen en dat werkt prettig. Daardoor maak ik me ook totaal geen zorgen.”


Het ondernemerspaar kijkt inmiddels alweer uit naar een volgende fiets-vakantie. Waar de reis naartoe gaat, is nog onbekend, maar de elektrische fiets gaat zeker mee. Misschien wel een nieuw model. “Ik rijd alweer bijna een jaar op deze fiets. Voor mij dus tijd om te kijken of ik een nieuw model kan gaan testen”, zegt Chantal.

Wat hun verzekeringen aangaat, hebben de Van Kessels al jaren een goede relatie met Natalie van de Mierden van verzekeringskantoor Van de Mierden in Waalwijk

Tot die tijd staan er eerst nog tochten door de eigen regio op het programma. “Dat kan hier in de buurt zijn, omdat we aan de rand van de mooie Loonse en Drunense Duinen wonen, maar misschien ook verder Nederland in”, besluit Arno. “Als we er maar lekker opuit kunnen.”

Arno & Chantal van Kessel

Deel dit artikel