ROADTRIP IJSLAND


Overal energie

Machtige gletsjers en vulkanen, spuitende geisers, woeste watervallen en rivieren, hotsprings, zwarte stranden, het Noorderlicht. Allemaal IJsland! De energie zit hier in de grond, op het land, in de lucht en in de mensen.

"Nergens in Europa is de lucht zo puur en zuiver"

Een beetje outdoor-freak wil naar IJsland. Logisch, want dit meest westelijk gelegen Europese land biedt alles voor de ware natuurliefhebber. Wandelaars, hikers, bikers, rafters, skiërs, paardrijders, motorrijders en roadies halen hier hun hart op. We gingen er een midweek naartoe, met na afloop het vaste voornemen terug te komen, maar dan voor langer. Wát een land!


Icelandair brengt ons binnen drie uur naar Keflavik International Airport, in de zuidwestelijke punt van het land. Buiten ademen we onze eerste teug IJslandse lucht in. Nergens in Europa is deze zo puur en zuiver, heeft de reisorganisatie verteld. De tweede tip: stap nooit zomaar op een steen of rotsblok! Voor je het weet ruïneer je het ondergrondse huis van een elfengezin. Het geloof van de IJslanders in het huldufólk (verborgen volk) is heilig. Er worden snelwegen voor omgelegd.

Selfoss

We rijden met onze gehuurde SUV – inclusief aanvullende wind-, steen-, glas-, grind- en lavagruisverzekering – naar Selfoss, 60 km. ten oosten van de hoofdstad Reykjavik, met 6000 inwoners een relatief grote stad aan de zuidkust en de perfecte uitvalsbasis voor een kennismaking met de highlights van IJsland.

Er zijn tal van (luxe) hotels, cottages, guesthouses en airbnb’s. En prima restaurants, met veelal ‘reguliere’ gerechten, omdat de IJslanders weten dat hun keuken bij toeristen geen beste reputatie geniet. Wij kiezen voor het veilige hangikjot (gerookt lamsvlees).

Midzomernachtzon

Voordat we de volgende ochtend op pad gaan, krijgen we onze eerste onvergetelijke ervaring al cadeau: een slowmotion-zonsopgang zoals we die nog nooit hebben gezien.


’s Zomers begint dit licht- en luchtspektakel rond drie uur ’s nachts, met als hoogtepunt de midzomernachtzon, die ervoor zorgt dat het niet of nauwelijks donker wordt. Hoe dichter bij de poolcirkel, des te langer deze periode duurt. In de winter is het andersom: dan komt de zon pas halverwege de dag en gaat hij vroeg in de middag weer onder. Of het blijft helemaal donker. sunrise-and-sunset.com

Golden Circle

Onze eerste tour voert ons door de Golden Circle, met iets boven Selfoss een stop in Kerið, een diepe krater, zo’n 3000 jaar geleden ontstaan door een vulkanische uitbarsting. Met ongelofelijke kleuren: rode kraterwanden met felgroen mos en in de diepte het heldere, turquoise kratermeer. Wow! We rijden verder via Skálholt (eerste kathedraal van IJsland) naar Faxafoss, waar we onze eerste waterval zien. Geen toerist te bekennen. Niet zo gek, want hoe mooi ook, Faxafoss valt in het niet bij Gullfoss, de ‘gouden waterval’, verderop noordwaarts. Het water stort zich hier in gigantisch brede etages naar beneden, om daar in een smalle kloof te verdwijnen. Gullfoss ontleent zijn naam aan de regenbogen erboven, die ontstaan als de zon door het hoog opspat-tende stuifwater schijnt. Selfie-time!

| Papegaaiduikers

Geysir

Nog onder de indruk rijden we naar het tien kilometer verderop gelegen Geysir, het bekendste geisergebied van IJsland. Bij aankomst overal borrelende putjes en poeltjes en dan onverwacht roert de Strokkur zich, de enige nog actieve geiser op IJsland, met een tientallen meters hoge pluim van kokend water en stoom. Deze vulkanische erupties doen zich elke vier tot acht minuten voor. Een absoluut onvergetelijke ervaring. We lunchen in het Geysir-resort tegenover het geiserveld. In de luxe souvenir- en kledingwinkel kopen we hebbedingetjes en IJslandse truien. Dit resort is overigens ook een prima uitvals-basis voor trips en activiteiten. Van hieruit kun je golfen, vissen, wandelen, paardrijden, raften en gletsjer- en sneeuwscooter-tochten maken. En magisch: ’s nachts een spuitende geiser bezoeken!

Onooglijk pad

We bewaren een bezoek aan het naar verluid beeldschone Thingvellir National Park voor een volgende keer, want we willen naar Haífoss: met 122 meter een van de hoogste watervallen van IJsland. Het wordt een prachtige rit, met magnifiek uitzicht op besneeuwd gebergte, met in de verte de Hekla-vulkaan, tot we opeens een onooglijk pad op moeten. De enige weg naar Haífoss – en dus ook de enige weg terug – is alleen met een SUV begaanbaar. Smal, onverhard, met lavagrind, keien, rotsblokken, kuilen en waterplassen, waarvan je niet ziet hoe diep ze zijn. Bij Haífoss volgt de beloning. Wat voelen we ons klein bij dit immense watergeweld. De onbeschrijflijk mooie zonsondergang op de terugweg geeft deze dag een fantastisch gouden randje.

Energie

De watervallen, gletsjers, vulkanen en warmwaterbronnen spelen een cruciale rol in de energievoorziening van IJsland. Aardwarmte en waterkracht leveren samen 85 procent. De huizen in Reykjavik worden allemaal verwarmd via het hete water van bronnen in de omgeving. Ook het warme water uit de kraan komt uit de grond. De circa twintig geometrische energie- en waterkrachtcentrales zijn weliswaar lelijke molochs in het mooie landschap, maar IJslanders hoor je nauwelijks klagen; ze krijgen immers geen energierekening.

Lavastrand

Op onze tocht langs de zuidkust zien we vooral de geweldige natuurwonderen van dit land. Zoals het pikzwarte lavastrand van Vik, met uitzicht op een groepje basaltzuilen, als poortwachters in de zee (Reynisdrangar). Het verhaal gaat dat een paar trollen hier door de opkomende zon werden verrast, toen zij bezig waren een schip aan wal te trekken, waarna ze met schip en al versteenden. We rijden met een lus om de berg Reynisfjall naar Dyrhólaey, het zuidelijkste puntje van IJsland, waar we de poortwachters van Vik op de rug zien. Het uitzicht vanuit de vuurtoren op dit in zee priemende schiereiland is adem-benemend. In de verte zien we papegaai-duikers, grappige vogels die ze op IJsland trouwens ook graag eten. Beneden schieten we prachtige plaatjes van de rots met het ronde gat, waar Dyrhólaey (‘deurgat eiland’) zijn naam aan ontleent.


| De huizen in Reykjavik worden allemaal verwarmd

via het hete water van bronnen in de omgeving

Hotsprings en watervallen

Absolute must do op IJsland is uiteraard een bad in een van de talrijke hotsprings. Liever niet in de Blue Lagoon, waar alleen toeristen komen, maar bij voorkeur naar een meer authentieke locatie. We kiezen voor Seljavallalaug, een hotspring zonder opsmuk, honderd km. ten oosten van Selfoss.


De wandeling van anderhalve kilometer vanaf de parkeerplaats naar het warmwaterbad wordt een van onze mooiste belevenissen. Surrealistisch, alsof we op de maan lopen. Als nietige wezens in een compleet verlaten landschap: wijds, met enorme bergen op de achtergrond, riviertjes waar we doorheen moeten waden en paden waarop we van steen naar steen moeten springen.

De hotspring zelf stelt helaas weinig voor: schoon water in een vervuild bad, met kleedhokjes waar je niet naar binnen wil. We houden het bij poedelen aan de rand van het bad.


Omdat we in de buurt zijn, bezoeken we Skógafoss en Seljalandsfoss, twee schitterende hoge watervallen, met regenbogen op de bergflanken. Skógafoss is bijzonder, omdat je naar de top kunt lopen, maar Seljalandsfoss spant de kroon, want hier kun je áchter de waterval lopen. Fotomoment! Het is overigens de enige waterval op IJsland die ’s nachts wordt verlicht.


De volgende dag komt het ook nog goed

met onze zo vurig gewenste hotspring. Bij de Secret Lagoon in Fluðir, honderd km. ten oosten van Reykjavik, het intiemere broertje van de Blue Lagoon.

Een uur lang dobberen we gelukzalig in glashelder, vanuit de aarde verwarmd water (38°). Het borrelt met tien liter per seconde omhoog, waardoor het bad zichzelf continu aanvult en ververst. Heerlijk, met prima voorzieningen (kleedruimte, douches, restrooms, bar en restaurant).

| Secret Lagoon in Fluðir

| Reynisdrangar

WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?

  • Walvis-, zeehonden- of dolfijnensafari
  • Husky-sledetocht
  • Raften, hiking, biking, paardrijden, surfen, bergbeklimmen, duiken en langlaufen
  • Papegaaiduikers spotten
  • Excursie naar de bodem van een slapende vulkaan
  • Bezoek ijs- en lavagrotten
  • Zeevissen

▶▶▶ Kijk op zest-magazine.nl/ijsland voor meer informatie en tips.

Reykjavik

Onze laatste dag is voor Reykjavik. Een

moderne en vrolijke stad, met zijn vele

gekleurde huizen en daken en gezellige

centrum. In de oude houten pandjes langs de hoofdstraat zijn hippe en exclusieve winkeltjes, boetiekjes, cafés en restaurantjes gevestigd. Shopping Time!

De twee uur durende citywalk, waarvoor

we ons online hebben aangemeld, voert

langs bijzondere plekken, zoals het par-

lementsgebouw, het oudste houten huis

(1762) en de beste hotdogkraam van het

land: Bæjarins beztu pylsur, beroemd sinds het bezoek van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton in 2004. Hij wilde alleen mosterd bij zijn worstenbroodje, waarna deze variant als ‘Clinton Special’ wordt verkocht.


We wandelen langs het designawards winnende cultuurpaleis Harpa, de Hallgrimskerk, het stadse Tjörninmeer (met meer dan 50 soorten vogels), de oude haven, de Sun Voyager (sculptuur met ode aan de zon), de grasheuvel Thufa, het Viking World Museum en het Fallus Museum, met 280 penissen van 93 diersoorten en één menselijk exemplaar. citywalk.is