CarglassⓇ expert in ruitschadeherstel

SPECIFIEKE EXPERTISE BIJ NIEUWE VOORRUIT MET ADAS-KALIBRATIE

Als automobilist krijg je gemiddeld eens in de zeven jaar te maken met ruitschade. Het risico neemt de afgelopen jaren weliswaar af, maar de complexiteit van met name de voorruit is enorm toegenomen. Op weg naar het autonoom rijdende tijdperk heeft de auto van nu bijvoorbeeld vaak een rijhulpsysteem ofwel ADAS-systeem aan boord, vaak te herkennen door een of meer camera’s achter de voorruit. Dit ingebouwde rijhulpsysteem stelt hoge eisen aan een vervanging van de ruit. Carglass® is hierin gespecialiseerd, met up-to-date kennis en kunde, innovatieve apparatuur en speciaal ingerichte servicecentra.

ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Deze zogenoemde rijhulpsystemen waarschuwen automobilisten bijvoorbeeld in het geval dat de afstand op de voorligger te klein is of als de auto afwijkt van de rijbaan. Ook assisteren deze systemen automobilisten bij het maken van een noodstop. Stuk voor stuk systemen die ook terug te vinden zijn in een zelfrijdende auto. De functies verschillen per ADAS-systeem en per auto/automerk. De toepassing van rijhulpsystemen heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen: vandaag de dag wordt al 36% van de nieuwe auto’s met een of meer ADAS-systemen geleverd.

Kalibreren

Om een betrouwbare werking van de ADAS-camera achter de voorruit te garanderen, moet deze bij vervanging van de ruit softwarematig worden ‘uitgelijnd’ ofwel gekalibreerd. Als dat niet goed gebeurt, kan de camera het rijhulpsysteem in de war sturen, met alle mogelijke gevolgen van dien tijdens het autorijden.

Kalibratie wordt door autofabrikanten niet alleen voorgeschreven bij een voorruitvervanging, maar bijvoorbeeld ook bij het wisselen van banden met een andere diameter. De precieze stand van de camera ten opzichte van de omgeving varieert namelijk afhankelijk van de positie van de ruit en de hoogte van het voertuig. Een afwijking van enkele millimeters geeft al snel grote afwijkingen.

Als eerste in Nederland

Het kalibreren van de ADAS-camera’s is een vak apart. Carglass® startte er in maart 2015 als eerste onafhankelijke autoruitschadespecialist in Nederland mee in al haar 56 servicecenters. De klant kan in geval van schade aan de ADAS-voorruit altijd dichtbij én snel in een van de gespecialiseerde servicecentra van Carglass® terecht. Een gespecialiseerde monteur plaatst een nieuwe ruit, kalibreert het ADAS-camera volgens fabrieksvoorschriften en levert de auto dezelfde dag met garantiecertificaat en kalibratiecertificaat af.

Ruitselectie met ADAS-check

De schade aan de ‘ADAS-voorruit’ kan via carglass.nl of telefonisch worden gemeld. Steeds meer automobilisten – intussen meer dan de helft van de klanten van Carglass® – kiezen voor de online optie, omdat deze snel en gemakkelijk is. In een paar simpele stappen voert de klant een aantal noodzakelijke basisgegevens in en boekt dan het dichtstbijzijnde servicecenter en de gewenste datum en tijd voor reparatie/ vervanging van de ruit.

Het komt allemaal rechtstreeks in de agenda van de Carglass®-monteur. De klant heeft via een eigen account 24/7 controle over de afspraak en het reparatietraject. Aan de hand van de aangeleverde gegevens van de klant is meteen duidelijk welke ruit er nodig is en welke werkzaamheden nodig zijn, zoals camerakalibratie, wanneer een ADAS-systeem in de auto is geïnstalleerd. De juiste voorruiten voor de auto zijn vrijwel altijd leverbaar vanuit het distributiecentrum van Carglass®.

Uitvoering schadeherstel en kalibratie

De servicecentra van Carglass®, waar ruitschadeherstel en ruitvervanging – incl. ADAS-kalibraties – worden uitgevoerd, zien er met enig voorstellingsvermogen uit als operatiekamers. Superschoon, met ledverlichting die daglicht simuleert, en ruitspecialisten, die met precisie-apparatuur hun ‘hersteloperatie’ uitvoeren. In binnen- en buitenland werkt iedere Carglass-monteur volgens het zelfde protocol. Transparant en controleerbaar. De klant is welkom in de werkplaats zodat hij kan meekijken met de monteur. Wel met een veiligheidsbril op, want veiligheid heeft bij Carglass® prioriteit. Wat opvalt is het respect voor het bezit van de klant. Alles wat kwetsbaar is, wordt beschermd.

De ADAS camerakalibratie wordt na vervanging van de vooruit met chirurgische precisie uitgevoerd. Niks even wat opties op de computer aanklikken! De vloer in de werkplaats is exact waterpas gemaakt, de bandenspanning van de auto wordt gecontroleerd en de auto wordt met behulp van lasers nauwkeurig gecentreerd vóór het bord waar de ADAS-camera naar ‘kijkt’ en waarmee deze zich instelt. Alles wordt uitvoerig getest en gecheckt: stilstaand, in het

servicecentrum (statisch) of rijdend (dynamisch). Een klein deel van de kalibraties wordt gecombineerd uitgevoerd (stereo). In alle gevallen worden de voorgeschreven fabrieksinstructies gevolgd. De klant krijgt de auto met schoongemaakte ruiten en gestofzuigd terug, waarbij door de servicemonteur wordt uitgelegd en aangewezen wat er is gedaan.

Certificaat en garantie

De klant ontvangt na de succesvolle camerakalibratie een certificaat bij aflevering als bewijs. Niet direct zichtbaar, maar goed om te weten, als de auto bij Nh1816 Verzekeringen verzekerd is. Het certificaat wordt automatisch toegevoegd aan de schadeadministratie, inclusief foto’s van de vervanging, camera en toebehoren. Het laat zien hoe Carglass® transparant samenwerkt met particuliere en zakelijke klanten, zoals Nh1816.

Meer weten over ruitherstel/ruitvervanging en ADAS-kalibratie: www.carglass.nl