GAMECHANGERS

Technische snufjes worden steeds slimmer, kleiner en vooral duurzamer. Gadgets die gebruikmaken van de kracht van water of de zon winnen aan populariteit. ZEST Magazine selecteerde de must-haves van dit moment.

Zonnebloemlamp op zonne-energie

Dit vrolijke lampje in de vorm van een zonnebloem, laadt zichzelf op met zonne-energie. Handig voor als je gaat kamperen, een festival bezoekt of een avondje naar het strand gaat. Eenmaal vol heb je vier uur fel licht óf vijftig uur gedimd licht. Door de frisse vormgeving is Little Sun ook geliefd bij kinderen. Zij leren hiermee hoe zonne-energie werkt en worden gemotiveerd om de kracht van de zon te gebruiken. Met de aankoop steun je een goed doel.


Little Sun Lamp, € 359

Eerste doucheradio op waterkracht

Met de H2O Power Water Radio wordt (mee)zingen onder de douche nóg leuker. Het is de eerste radio ter wereld die voor zijn eigen energievoorziening gebruikmaakt van waterdruk. Je kunt hem direct op de douchekraan monteren. De kracht van het water wordt omgezet in energie en voilà: de muziek begint te spelen. Slim bedacht is dat de radio ook een oplaadbare batterij bevat, waardoor de muziek nog een tijdje doorspeelt nadat je de kraan hebt uitgezet.


H²O Power Water Radio, vanaf € 49

Knuffelkussen

Zintuiglijke ervaringen zijn extra belangrijk voor mensen met een verminderd geheugen. Met KozieMe kunnen dementerende ouderen zelf geluiden uitzoeken en beluisteren. Dit zachte kussen werkt intuïtief: door aanraking activeer je de ingebouwde speakers. Deze innovatieve zorgoplossing is ontstaan uit het kunstproject Tactile Orchestra van Kunstlab Arnhem en Studio Roos Meerman. Door middel van een SD-kaart kan de KozieMe ook eenvoudig met persoonlijke berichten of muziek gepersonaliseerd worden.


KozieMe, vanaf € 485

Zonnebril met camera

Een opvallende verschijning: de Snapchat Spectacles. Deze hightech zonnebril is uitgerust met twee ingebouwde camera’s in het frame. Met één druk op de knop kun je handsfree korte HD-video’s van maximaal tien seconden maken, in een speciaal rond formaat, en ook foto’s. Die worden automatisch opgeslagen in ‘Herinneringen’ op Snapchat. De spectacles lichten op, zodat anderen kunnen zien dat je aan het filmen bent. De zonnebril kan worden opgeladen in de meegeleverde felgele oplaadkoker.


Snapchat Spectacles, € 175