Eigenaar Klaas van Kalsbeek en directeur van A.A.S. Schadeherstel Nicole Spenkelink

A.A.S. Schadeherstel

DUURZAAM AUTOSCHADEHERSTEL: HET KÁN

Duurzaamheid is vandaag de dag een hot maatschappelijk item. Met bijzondere aandacht voor klimaatverandering, milieu en vergroening. A.A.S. Schadeherstel neemt zijn verantwoordelijkheid op dit gebied met een duurzaam schadeherstelbeleid. De coöperatie, waarbij zo’n 85 zelfstandige autoschadeherstelbedrijven zijn aangesloten, is strategisch partner van Nh1816. ZEST ging op bezoek bij A.A.S. Autoschade Van Kalsbeek in Sneek.

Onder het genot van een goede kop koffie praten we met Klaas van Kalsbeek, eigenaar van A.A.S. Autoschade Van Kalsbeek, en Nicole Spenkelink, directeur van A.A.S. Schadeherstel. “We werken al ruim acht jaar samen”, vertelt Nicole. “Nh1816 selecteert het schadeherstelnetwerk en zorgt ervoor dat de processen voor de tussenpersonen en hun klanten zo efficiënt mogelijk verlopen.” Het mes snijdt volgens Klaas aan drie kanten. “Onze samenwerking heeft voordelen voor de klant, omdat hij volledig wordt ontzorgd, én voor de schadeherstelbedrijven én de tussenpersonen, waarvoor duidelijke processen gelden. De samenwerking is zonder meer prettig en goed voor iedereen.”

All-in cabines

Terwijl de zon door de ramen van het kantoor van Van Kalsbeek schijnt, vertelt hij hoe A.A.S. Schadeherstel bijdraagt aan duurzaam autoschadeherstel. Met all-in-one cabines bijvoorbeeld, die binnen de keten aan een opmars bezig zijn.

Hierin worden kleine autoschades hersteld. In combinatie met het gebruik van speciale lakken zorgen de reparaties in deze all-in-one cabines voor een opmerkelijke daling van het energieverbruik ten opzichte van traditioneel schadeherstel. Klaas zelf zet overigens al veel

langer bedrijfsbreed in op alternatieve milieu-ontlastende reparatietechnieken. “Vroeger spoot je bij kleinere schades al gauw een heel onderdeel, zoals een deur of bumper, maar met de lakken van nu kunnen we kleine plekjes bijspuiten. Dat scheelt in het materiaal.”

"Onze samenwerking heeft voordelen voor de klant, het mes snijdt aan drie kanten"

Nieuwe technieken

Zijn autoschadebedrijf maakt als het maar even kan gebruik van technieken die bijdragen aan minder afval en minder energieverbruik. Zo kunnen auto’s nu vaak worden uitgedeukt zonder spuiten - en dus zonder gebruik van de spuitcabine – en worden kunststof onderdelen bij voorkeur gerepareerd in plaats van vervangen. Ook nieuw is, vertelt Van Kalsbeek, het drogen op lucht in plaats van warmte. “Dat scheelt enorm in energie.” En dan zijn er ook de nieuwe verfspuiten. “Daar komt minder nevel vanaf, dus heb je minder verspilling. Bovendien kunnen we hiermee de lak veel nauwkeuriger wegen, op een tiende gram, waardoor er minimaal restafval is. Vaak hoeft een product dan niet meer in de spuitcabine of het kan op lagere temperaturen, waardoor veel minder energie wordt verbruikt.”

Eisen en keurmerken

Elk autoschadebedrijf in ons land moet voldoen aan een reeks energie- en milieu-eisen, waaronder het ‘Activiteitenbesluit Milieubeheer’. Per 1 juli komt daar een informatieplicht bij. Bij Autoschade Van Kalsbeek hangen diverse certificaten aan de muur, die laten zien dat het bedrijf veel aandacht voor ‘vergroening’ heeft. Zo zijn alle A.A.S. bedrijven gecertificeerd bij stichting Duurzaam Repareren, zowel voor auto als voor ruitschade. En het gebruik van duurzame producten bij het herstel wordt gegarandeerd door het milieulabel Eco Pro. Daarnaast hanteren alle A.A.S. schadeherstelbedrijven een volledig geregistreerd afvalverwerkingssysteem. Vorig jaar was er nog een proef met het Autoglas Recycling Programma. Daarbij ging A.A.S. Schadeherstel een samenwerking met een aantal partijen aan om het recyclingspercentage van autoglas structureel naar een hoger niveau te brengen.

Meten is weten

“We monitoren ons energieverbruik nauwlettend. Meten is immers weten”, vertelt Klaas. “Het begint met inzicht.” Via A.A.S. Schadeherstel heeft hij een energiescan van zijn bedrijf laten maken. Hierin staan ook tal van aanbevelingen, waaronder tips om CO2-reductie te realiseren. Nicole: “Inmiddels heeft ruim zeventig procent van onze aangesloten bedrijven meerdere maatregelen door-gevoerd. Van heel simpel het licht uitdoen tijdens pauzes tot het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de werkplaats. Een aantal van onze nieuwe vestigingen wordt al niet meer verwarmd met aardgas, maar via biomassa. Uiteraard zijn wij als A.A.S. Schadeherstel enorm trots op dit soort initiatieven. Net als op alle ideeën om vervangend vervoer te ‘vergroenen’ en klanten bijvoorbeeld een vervangende fiets aan te bieden, als een leenauto niet per se nodig is. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van onze klanten!”

Tips voor autobezitters

Natuurlijk kan de autobezitter zelf ook bijdragen aan duurzaamheid. Door te kiezen voor die leenfiets bijvoorbeeld en voor een ‘milieubewuste’ auto. Maar ook door te letten op de rijsnelheid onderweg. Hoe harder er wordt gereden, des te hoger de CO2-uitstoot. Bandenspanning is ook belangrijk. Klaas: “Met de juiste bandenspanning bespaar je brandstof. Bij vijftien procent te lage bandenspanning verbruikt de auto al ruim twee procent meer. En élke autoband verliest spanning. Wij adviseren minstens één keer per maand de bandenspanning te (laten) controleren. Je rijdt dan niet alleen zuiniger, maar zorgt hiermee ook voor meer grip en een kortere remweg. Wij checken elke herstelde auto die onze werkplaats verlaat standaard op de bandenspanning. Alle beetjes helpen.”

Samen het verschil maken

“Als ondernemersgroep kunnen we samen het verschil maken”, zegt Nicole. “Zo willen we met alle A.A.S.-bedrijven onderzoeken hoe we met extra maatregelen een bijdrage kunnen leveren aan het klimaatakkoord, naast de wettelijke eisen die al aan ons worden gesteld. De plannen en de realisatie van onze extra inspanningen worden visueel gemaakt bij de balies van de bij A.A.S. aangesloten bedrijven, zodat ook de klanten van Nh1816 de voortgang kunnen volgen. Want je kunt wel róepen dat je ‘iets voor het milieu’ doet, maar het wordt pas concreet als je de resultaten zichtbaar maakt.”

A.A.S. Van Kalsbeek is gecertificeerd

door stichting Duurzaam Repareren