Design, architectuur, bourgondisch
leven en Philips

ONTDEK BRUISEND EINDHOVEN

| Piet en Jonne op dé trap van Strijp-S, deze eyecatcher is veel

gebruik voor (mode)reportages

De beste citytips krijg je van locals! Daarom ging het team van Nh1816 Verzekeringen op stap met lokaal financieel adviseur Piet Geurds en zijn aanstaande vrouw Jonne. Zij namen ons mee door hun Eindhoven. Een stad waar architectuur, design, bourgondisch leven en natuurlijk de invloedrijke rol van Philips samenkomen. Laat je inspireren! De Brabantse lichtstad bruist van de energie.

Strijp-S

Van vader op zoon op zoon, dat is in een notendop de geschiedenis van Peter Geurds Assurantiën. De verzekeringbordjes van zijn opa hangen bij Piet thuis in de gang. Piet en Jonne houden van kleur, design, mooie dingen en old meets new. Daarom begint onze citytrip op Strijp-S, een voormalig Philips-terrein, dat tot 2000 in de volksmond ‘De verboden stad’ werd genoemd. Piet: “Onze opa’s werkten hier vroeger.” Het terrein is nu opengesteld voor publiek en volop in ontwikkeling. Strijp-S is nog een ruwe diamant, die, als het aan Piet ligt, door de stad niet tot in perfectie geslepen hoeft te worden. “Strijp-S is het paradepaardje als er over design gesproken wordt. Tijdens de Dutch Design Week bijvoorbeeld.”

| Route door Eindhoven van Piet en Jonne

Ketelhuis

In het Ketelhuis werd vroeger de energie voor de omliggende fabrieken opgewekt. Door de buizen die Strijp-S nog steeds sieren, stroomde de energie naar de fabrieken. Nu is het Ketelhuis een restaurant waar van kop tot staart wordt gekookt. Groenten en kruiden komen uit een lokale biologische tuin. Maar het Ketelhuis staat niet alleen bekend om zijn keuken. Ook de evenementen zijn populair. Bier & Big bijvoorbeeld. Jonne: “Hier komen goed eten en speciaal bier samen. Op het plein voor het Ketelhuis is het dan een en al gezelligheid.”

Ketelhuisplein 1, ketelhuis.com

Area51

Naast het Ketelhuis vind je Area51, met meer dan 3000 m2 vloeroppervlakte het grootste indoor skatepark van Nederland. Piet: “Wij hebben dit skatepark in de boeken. Een bijzonder pand om te verzekeren. Bij Area51 worden Nederlandse kampioenschappen gehouden en ook internationale wedstrijden.”

Klokgebouw 51, area51skatepark.nl

Pastryclub

Wandelend over Strijp-S vóel je de energie stromen. De drang om te ontwikkelen. Het terrein huisvest woontorens met luxe lofts, die de namen van Gerard en Anton Philips dragen, winkels en creatieve bedrijven. Eén daarvan is Pastryclub. In deze oorspronkelijke machinekamer werden vroeger machines gerepareerd.

De imposante katrol en de rauwe muren doen daar nog aan denken. Deze rauwheid is de thuisbasis van misschien wel het zoetste bedrijf van Strijp-S. Toppatissiers Richard van Gent en Jurgen Koens startten hier vijf jaar geleden Pastryclub 1.0. Zij slaan de brug tussen horeca en banket en maken patisserie met bijzondere samenstellingen en smaken. “Wij gebruiken graag kruiden en specerijen”, vertelt patissier Tom van Woerkum. Het assortiment wisselt per seizoen. Ben je deze zomer op Strijp-S? Stap dan vooral even binnen voor een gebakje met rood fruit, vers softijs met verschillende structuren, bonbons en chocolade. Goed om te weten: in Vershal Het Veem op Strijp-S vind je Pastryclub 2.0.

Machinekamer Strijp-S,

Ketelhuisplein 5-7, pastryclub.nl.

| Area51

| Pastryclub

| Pastryclub vind je in de oorspronkelijke machinekamer van Philips

Centrum

We verlaten Strijp-S en steken over naar het centrum. Op het 18 Septemberplein kun je niet om de Blob heen. De Blob is een architectonisch bouwwerk, een koepelvormig glazen pand, én de locatie van Sissy-Boy Eindhoven. Deze flagship store van Sissy-Boy is de favoriete winkel van Piet en Jonne. “Het is de eerste winkel die we binnenstappen als we willen woonshoppen, we kopen hier cadeaus voor familie en vrienden én het is de winkel waar we graag cadeaubonnen van krijgen. De winkel is ruim opgezet en heeft een mooie lichtinval. En omdat het een flagship store is, vind je hier ook de meer bijzondere items uit de collectie”, vertelt Jonne. Wij nemen de trap naar boven en strijken neer voor een heerlijke lunch, in een prettige, lichte ruimte, omringd door planten én die fijne collectie.

Nieuwe Emmasingel 2, sissy-boy.nl

Philips Museum

Over de Emmasingel lopen we door naar het Philips Museum. Een erfgoedmuseum, dat niet mag ontbreken bij een citytrip Eindhoven. Piet en Jonne nemen ons graag mee. En zo stappen we het pand binnen, waar Gerard Philips in 1891 zijn imperium startte. “Eindhoven was toen een klein plaatsje”, vertelt onze gids. “Gerard koos dit pand uit, omdat het te koop stond en een stoommachine had.” Het museum is een reis door de tijd en laat zien hoe Philips het leven van de mensen binnenkwam. Zowel thuis als in winkels. De tijdreis loopt van 1891 tot aan nu. Het oude fabriekje is zo veel mogelijk intact gehouden. Hier zien we hoe een gloeilamp werd gemaakt en leren we dat fijne meisjeshanden de gloeidraadjes vastzetten met stroop. Werk om je vingers bij af te likken!

Emmasingel 31, philips-museum.com

100 Watt

Een oude textielfabriek aan de Dommel is nu dé plek waar Piet en Jonne ’s zomers graag een terrasje pakken, een hapje eten of een bedrijfsuitje vieren. Hoewel het eten volgens Piet top is, is dat niet de hoofdreden om naar de oude fabriek te komen: vier jaar geleden begon Stadsbrouwerij Eindhoven in dit pand. In het proeflokaal genieten we van een glas 40 Watt Blond met een vleugje caramel. Stadsbrouwerij Eindhoven telt ruim honderd speciaalbieren op bier-app Untappd. “We hebben zo’n 20 tot 25 speciaalbieren op voorraad”, vertelt brouwmeester Rob Bours. “Ik werk graag met bijzondere en natuurlijke ingrediënten en maak bier met een twist. Kwaliteit staat altijd voorop. Ik doe geen concessies aan grondstoffen.” Op de kaart ontdekken we zelfs bier met zest. De Witte Dame, 40 Watt Blond en Orchestra of Angels zijn de drie hardlopers op de kaart. Piet knikt, de 40 Watt Blond is ook zijn favoriete

speciaalbier van Stadsbrouwerij Eindhoven.

Bleekweg 1, cafe100watt.nl

| Sissy-Boy is favoriet

| Winkelen in de Blob

Kazerne

Een legerkazerne uit 1825, één van de oudste van Nederland, is de plek waar design en bourgondisch leven in elkaar vloeien. “Design hoort bij Eindhoven”, zegt Piet. “Daarom laat ik graag de Kazerne zien.” Communitymanager Lisette ontvangt ons. Zij vertelt het verhaal van de Kazerne en leidt ons rond. “Oorspronkelijk was deze kazerne van de marechaussee, later kwam de brandweer erin en nu is het een expositieruimte, designhotel, ontmoetingsplek en restaurant. Ontwerpster Annemoon Geurts en muzikant Koen Rijnbeek startten tijdens de Dutch Design Week een pop-up restaurant, waar ze chefs en design samen wilden brengen. Dat bleek jaar na jaar zo’n succes, dat zij het concept een permanente plek wilden geven. De gemeente stelde dit pand voor. Een flinke renovatie later is er een designplatform ontstaan, dat voor iedereen toegankelijk is. Elk kwartaal wisselen Dutch Designexposities elkaar af. We werken steeds met een ander thema.”

Niet alleen de creatieve geest voelt zich hier thuis. Na het bezoeken van de expositie neerstrijken en smullen van de kunsten van de Italiaanse chef-kok kan ook. Wie zich wil laten verrassen door de Nordic kitchen reserveert een tafel in het andere restaurant van Kazerne. En voor wie na de citytrip behoefte heeft aan een comfortabel bed in een fijne atmosfeer, heeft Lisette dé tip: Kazerne is namelijk ook een designhotel en heeft daarvoor het voormalige koetshuis stijlvol omgebouwd. Het resultaat: prachtige kamers waar oude details en hedendaags design in harmonie zijn.

Paradijslaan 8, kazerne.com

Eindhoven

Oude panden in een nieuw jasje, design, bourgondisch leven en natuurlijk de uitvindingen en het ondernemerschap van Philips: samen vormen zij het Eindhoven van nu.

Het is een ondernemende stad in ontwikkeling, die creativiteit uitstraalt en trots is op haar roots, op de man en het merk die samen de lichtstad groot hebben gemaakt. Een citytrip Eindhoven is daarom meer dan de moeite waard als je geïnteresseerd bent in design en architectuur, van een smakelijk leven houdt en nieuwsgierig bent naar de voormalige verboden stad, die nu geldt als de creatieve hotspot van Eindhoven.

OOK LEUK:

  • Vershal Het Veem op Strijp-S
  • Woonwinkel Home Stock
  • Van Abbe Museum

| Stadsbrouwerij Eindhoven

| Kazerne