IN HET KORT

Wie: Richard de Leth

Wat: Spreker, coach, auteur

Gefascineerd door: Het samenspel

van lichaam en geest

Inhoud koelkast: Veel groenten,

eieren afkomstig van zes eigen

kippen, makreel, Spa Rood,

mayonaise, roomboter en kokosolie

Guilty pleasure: Chocoladerozijnen

Leefstijlcoach Richard de Leth

"LEVEN IS ENERGIEMANAGEMENT"

Net voor zijn artsexamen hing Richard de Leth zijn witte jas aan de kapstok. Hij had van alles geleerd over mensen genezen, maar niet hoe je gezond, energiek en gelukkig oud kunt worden. Daarom deed hij onderzoek naar de essentie van een optimaal leven. Nu deelt hij zijn kennis met anderen, als spreker, coach en bestsellerauteur.


Richard de Leth trekt zijn trui uit. “Ik ben een warmbloedig type”, verklaart hij. Een fervent aanhanger van de Wim Hof Methode, dat ook. Samen met de ‘Iceman’ beklom hij in 2016 de Kilimanjaro.

Zelf noemt hij zich ‘specialist in de preventieve leefstijlgeneeskunde’. Een man met een missie: zijn streven is dat in 2022 één miljoen mensen leider van hun gezondheid zijn. “Leider met een korte ei”, benadrukt hij. “Geen lijders, zoals de bijna negen miljoen chronisch zieken in Nederland en de ruim acht miljoen mensen met overgewicht. Blijkbaar is er een gemeenschappelijke factor die ons vatbaar maakt. We zijn weerloze zoetekauwen, we hebben genen die continu willen zitten en eten en met een voorkeur voor prikkels. We reageren continu op urgente zaken en vergeten wat écht belangrijk is: gezondheid, gezinstijd, ontspanning.

De oermens deed helemaal geen moeite om zich energiek te voelen of een sixpack te creëren, het ging vanzelf door de omgeving en de manier van leven.”


We moeten in de visie van De Leth weer ‘leider’ van ons lijf en leven worden. “Met dat leiderschap bedoel ik: inzicht in hoe je lichaam functioneert, in wat je zwakke plekken zijn en hoe je dat kunt integreren in het dagelijks leven. Zodat je lekker in je vel zit en datgene kunt doen waar je gelukkig van wordt.”

3 TIPS VAN RICHARD VOOR MEER ENERGIE

  • Beweeg vóór het ontbijt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de meest krachtige ontstekingsremmende stoffen aanmaakt.


  • Eet maximaal drie keer per dag een verantwoorde maaltijd. Als dat nu meer is, werk dan toe naar één eetmoment minder.


  • Plan ontspanning in. Dat kan ook fysieke inspanning zijn. De vuistregel: zolang je hierbij kunt zingen, fluiten of praten staat je parasympatische ontspanningsrespons aan.

Angsten overwinnen

De Leth is een spraakwaterval. Het is haast niet voor te stellen dat hij vroeger een stotteraar was met spreekangst. “De weg die ik heb bewandeld, werd mijn eigen heling”, blikt hij terug. “In de woonkamer van mijn grootouders gaf ik, met klotsoksels, mijn eerste presentaties. Maar al snel werd het verlangen groter dan de angst. Ik dacht: laat ik mijn boodschap opschrijven!” Dat begon bescheiden, met een folder over voeding. Die folder groeide uit tot een boek. Want gezond leven behelst immers veel meer dan eetgedrag: het gaat over lichaam, geest en ziel. Over optimaal ademen, denken, bewegen, ontspannen en slapen.

Het centrale vraagstuk dat hem sinds zijn carrièreswitch bezighoudt is: waarom zou je mensen beter maken als je er ook voor kunt zorgen dat ze niet ziek worden? “Het leven is niet maakbaar, wel stuurbaar.”

66 dagen

Zijn eerste boek, OERsterk, in 2012, wordt een bestseller, met binnen een jaar 30.000 verkochte exemplaren. Sindsdien probeert De Leth elk jaar een boek te schrijven, geeft hij eigen magazines uit met artikelen en recepten, is hij een veelgevraagd spreker en ontwikkelde hij een minor voor Pabo-studenten, zodat zijn preventieve aanpak via leerkrachten zo veel mogelijk basisschoolkinderen bereikt.

Wat is het geheim van een gezond leven? De Leth: “Leven is energiemanagement. En energie is niets anders dan de eindafrekening van je gedrag en leefstijl. Het laat direct zien of je die dag de juiste keuzes hebt gemaakt.” In zijn boeken hanteert hij 66 dagen als de optimale periode voor gedragsverandering en honderd dagen voor gedragsbehoud. Dat laatste is een symbolisch aantal: zoveel dagen heeft ons lichaam nodig om alle systemen te vernieuwen.

“Het leven is niet maakbaar wel stuurbaar”

Coaches

De afgelopen twee jaar ging De Leth bijna ten onder aan zijn eigen succes en aan het ‘helperssyndroom’ waarmee hij is besmet. Zijn mailbox stroomde over en het was niet meer haalbaar om iedereen persoonlijk te beantwoorden. “Daarom heb ik een team van vijf mensen om me heen verzameld en een infrastructuur gecreëerd, zodat ik die bijdehante belofte – één miljoen mensen leider maken van hun gezondheid in 2022 – kan waarmaken. Een belangrijke stap hiertoe is de coach-opleiding, die ik in september start. Als ik honderd coaches kan opleiden, die ieder tienduizend mensen bereiken, is dat doel haalbaar.”

Grote dromen

Waar haalt hij zelf energie uit? “Uit de illusie dat ik de wereld gezonder en vitaler doorgeef aan mijn zoons, Noah en James”, zegt De Leth. Door groot te dromen en hard te werken zet hij elke dag kleine stapjes in het verwezenlijken van ambities: mensen zélf de kennis en handvatten geven om weer leider te worden van hun eigen gezondheid. “En weet je wat het mooie is? Als je eenmaal de juiste voedingsprincipes kent, hoef je er daarna niet meer voortdurend mee bezig te zijn. Dan ontstaat er ruimte voor ontspanning en zingeving. Mensen zoeken grip en houvast, voeding is een concreet antwoord. Maar er schuilt iets groters achter, iets dat veel belangrijker is: uiteindelijk willen we allemaal een doel hebben, ergens bij horen, ons geliefd voelen. Iets bijdragen aan het grotere geheel. Je kunt pas diepe ontspanning ervaren als je vrede hebt in je hoofd.”