Trendwatcher Adjiedj Bakas

"HET WORDT EEN TIJD VAN OVERVLOED"

Drones die Floriade-bezoekers in vijf minuten van Amsterdam naar Almere vervoeren, astroïden vol zeldzame metalen, zoals diamanten, en gratis energie voor iedereen over pakweg tien jaar. Volgens nationaal trendwatcher Adjiedj Bakas hoeven we ons waar het om ‘energie’ gaat beslist geen zorgen te maken over de toekomst. “Er breken gouden tijden aan. Een nieuwe renaissance.”

Adjiedj Bakas serveert thee in zijn woning, waar werkelijk geen hoekje of muur kaal is. De ‘trendwatcher des vaderlands’ verhuisde eerder dit jaar van de Amsterdamse grachtengordel naar een rustige villawijk in Almere. Zijn eclectisch interieur is gevuld met kleurrijke meubels en eeuwenoude kunstvoorwerpen, voornamelijk uit Azië. Op het dressoir staat een kamelenpaar van zo’n 1500 jaar oud. “Ten tijde van de Zijderoute zagen de Chinezen voor het eerst kamelen”, vertelt Bakas, terwijl hij zijn benen uitstrekt op de poef voor zich. “Die zijn ze vervolgens uit steen gaan houwen, als grafgiften. Deze beelden zijn afkomstig uit een graf van de Chinese elite.” En zo hebben alle objecten in Bakas’ minimuseum een eigen verhaal. Hij ontvangt relaties van over de hele wereld, die het kunnen waarderen om tussen zijn museumkunst te vergaderen.


Bakas schreef verschillende bestsellers. Zijn nieuwste boek, dat dit jaar verscheen, is The New Renaissance.

Optimistische visie

Als we van de 21e eeuw een gouden eeuw voor de hele mensheid willen maken, dan moeten we de beschikbaarheid van water, energie en grondstoffen goed geregeld hebben, betoogt hij. Hoewel er op deze terreinen veel pessimisme heerst, is daar volgens Bakas geen enkele reden toe. “Sommige mensen kicken op ondergangsverhalen, maar hebben zich daarbij vaak onvoldoende in de materie verdiept. In principe is iedere futuroloog een optimist.” Bakas zweert bij lifelong learning: jezelf blijven bijscholen. Dagelijks krijgt hij rapporten en onderzoeken toegestuurd van vier researchers in India, die voor hem het internationale nieuws screenen en daar de highlights uithalen. Mede daarom verliet hij de drukte van Amsterdam. “Hier, tussen al het groen, vind ik de rust om veel te lezen.”

Toekomst van energie

We moeten toe naar schonere energie, maar hoe? Bakas gelooft in een hybride energiemix. “Het is niet óf-óf, maar én-én. Het huis van de toekomst maakt gebruik van een warmtepomp, in combinatie met gas. Dat gas hoeft trouwens niet meer uit Groningen te komen. Er is een groot gasveld ontdekt tussen Israël, Cyprus en Griekenland. Nu al loopt er een pijpleiding naar Italië om dit land van Israëlisch gas te voorzien. Daarnaast bestaan er al doorzichtige zonnepanelen voor glas- en geveltoepassingen. En in Spanje zijn de eerste windparken gebouwd met turbines zonder wieken. Dat heeft allerlei voordelen; er is bijvoorbeeld minder materiaal voor nodig en er kunnen geen vogels of insecten in vliegen.” Over tien à twintig jaar, voorspelt Bakas, is er zoveel energie beschikbaar, dat het bijna gratis zal zijn. “Dat zal de economie een enorme boost geven.”

Alle objecten in Bakas' minimuseum

hebben een eigen verhaal

Vliegende bussen

Ook op het gebied van mobiliteit gaan de ontwikkelingen razendsnel. BMW introduceert in 2021 de eerste elektrische SUV, die 600 kilometer kan rijden op één accu. Volkswagen komt over vijf jaar met maar liefst dertig elektrische modellen. Airbus heeft het eerste elektrische vliegtuig aangekondigd, dat 600 kilometer op één accu kan vliegen. “Ideaal voor alle korte vluchten binnen Europa”, zegt Bakas. “Het betekent dat we geen netwerk van snelle treinen hoeven aan te leggen.” De gemeente Almere heeft hem gevraagd mee te denken over de logistiek van mensenstromen tijdens de Floriade van 2022: hoe gaan we alle bezoekers van deze expo efficiënt vervoeren?

Bakas geeft een schot voor de boeg: “Airbus werkt aan een drone, die plaats biedt aan twintig passagiers. Stel je voor: dan vlieg je in vijf minuten van Amsterdam naar Almere!”

Diamanten uit de ruimte

De periode van overvloed, waar hij in The New Renaissance over schrijft, begint volgens Bakas nu al en bestrijkt de rest van deze eeuw. Hij spreekt van een ‘tweede machinetijdperk’. “Eerder schreef ik al over thorium, een alternatief voor uranium. Je kunt er kerncentrales mee maken, maar geen bommen. De Chinezen gaan er nu duizend bouwen. Ik vind dat ze er in Nederland ook moeten komen.” Bakas heeft meer redenen voor optimisme.

Google heeft bijvoorbeeld ontdekt dat er om de aarde astroiden zweven, waarin zeldzame metalen zoals diamanten te vinden zijn. Naar alle waarschijnlijkheid stuurt het bedrijf hier

volgend jaar al de eerste raketten naar toe. Zelfs dijken worden tegenwoordig voorzien van slimme technologie. “Een Nederlands ingenieursbureau bouwt voor de kust van Jakarta kunstmatige eilanden, met duinen die toekomstige tsunami’s kunnen tegenhouden.” Het komt goed, is Bakas’ boodschap.

“De mens is uitermate flexibel: we passen ons altijd aan”

Leren van het verleden

Als trendwatcher kijkt hij niet alleen vooruit; we kunnen volgens hem ook veel leren van het verleden. “Rond 1900 reden er al elektrische auto’s rond. De eerste ‘mobiele telefoon’ was al in de jaren zestig te zien in Star Trek. Vaak weten we wel al ruim tevoren wat er gaat komen, maar moeten mensen er eerst aan wennen.” Momenteel leest hij een boek van de Engelse historicus Peter Frankopan over de nieuwe zijderoute, die de Chinezen aan het bouwen zijn. Deze komt bij Almelo het land binnen en loopt via Zwolle door naar Rotterdam, waar die vervolgens onder water verder voert naar Engeland. “Nederland heeft goed verdiend aan de oude zijderoute en we kunnen ook van de nieuwe zijderoute profiteren. De mens is het knapste beest op aarde en uitermate flexibel: we passen ons altijd aan. Dat geldt ook voor het veranderende klimaat.”