Kijken, proeven en beleven


THUISKOMEN IN MODESTAD ARNHEM

We zijn in Arnhem, de stad die zich profileert als modestad. De stad waar Moninca Soumoukil en Deborah Meeuwsen van financieel advieskantoor S-Fin & Myburgh RegioBank woonden en werkten. Voor hen voelt het er als thuiskomen. “We woonden aan de Steenstraat en later nog aan het Jansplein. Ik heb zelfs nog een café gehad in Arnhem”, vertelt Moninca.

Nu wonen Deborah en Moninca samen met hun twee basisschoolgaande zoons in Lathum, vlakbij Zevenaar, waar ook het kantoor van S-Fin & Myburgh zich bevindt. “In het verleden was ik een echte horecaman. Dat zit er nog steeds in. Ik denk nog altijd in termen als ‘gasten’ in plaats van ‘klanten’. In ons kantoor hebben we daarom ook een gezellige bruine kroeg. Een plek waar ik graag met klanten en relaties zit. Op een informele manier met elkaar in gesprek gaan, laagdrempelig, dat is hoe wij werken.”

Tip: Nederlands Openluchtmuseum

Voordat we de stad ingaan, brengen we een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum. “In dit museum maak je een reis door de tijd langs alle delen van Nederland. Het vangt de geschiedenis van ons alledaagse leven. In authentieke gebouwen, voorwerpen en verhalen. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen te kort. Inspirerend! We vinden het belangrijk om te reflecteren en inzicht te hebben in hoe de samenleving zich ontwikkelt”, vertelt Moninca.

Arnhem Centraal

Na het Openluchtmuseum laten Moninca en Deborah ons Arnhem Centraal Station zien. Een bijzonder gebouw. Het in 2015 opgeleverde complex is ontworpen door Ben van Berkel. De architect ontving in 2016 een BNA Kubus, een oeuvreprijs voor bijzondere verdiensten voor de architectuur in Nederland.

Lola's

Lola's

Als we de straat oversteken, lopen we regelrecht tegen Lola’s aan. Gezellig, knus en met een etalage om van te watertanden. Dit koffiecafé ligt op de route naar het centrum. Moninca: “Dit is een van de eerste eetgelegenheden als je Arnhem binnenloopt vanaf het station. Het is een klein zaakje, maar daar houden wij van. Specialiteitenwinkeltjes bieden vaak net wat meer kwaliteit.” Minke, eigenaresse van Lola’s, vertelt: “We maken alles zelf. Vooral de handgemaakte macarons zijn populair. Deze serveren we bij de high tea, ons handelsmerk.” Waar de naam Lola vandaan komt? “Dat was vroeger mijn bijnaam”, verklapt Minke. “Mijn broer noemde me altijd zo. Hij heeft zelf ook een eetgelegenheid in Arnhem: MeeM. Zo noemde ik hèm altijd.”

Van Betuw

Terwijl we onze weg door Arnhem vervolgen, valt op dat Moninca en Deborah hier bekend zijn. Er wordt hier en daar gegroet en gezwaaid. Overal waar we binnengaan, worden we hartelijk ontvangen. Zo ook als we een bezoekje brengen aan Van Betuw, de specialist in brood, kaas en vlees waren. “Hier haalde ik altijd rosbief. Onze kinderen kregen geen plakje kaas, maar een hele homp. Je begrijpt dat ze altijd graag meegingen”, zegt Deborah lachend. Het winkeltje is op de hoek van de Korenmarkt waar veel horeca is gevestigd. En hoe klein het winkeltje ook is, het is nog altijd de leverancier van zo’n beetje de hele Korenmarkt. In de winkel getuigen foto’s aan de wand van de lange geschiedenis: na 120 jaar nog altijd op dezelfde locatie, in dezelfde winkel.

“Alleen ons huis is wat groter geworden”, lacht de eigenaar. “Eerst woonden we in een kamertje naast de winkel. Dat is later uitgebouwd. Inmiddels heeft het pand ook een extra verdieping. Daar wonen we nu.” Voordat we verder lopen, krijgen we een heerlijk ‘Arnhems Meisje’, een ovaal roomboterkoekje van gistdeeg, bestrooid met suiker, op de plaat gebakken. Bakker Hagdorn bakte deze koekjes in 1829 voor het eerst.

Rozet

Op weg naar de ‘7straatjes’, een van de gezelligste winkelgebieden in Arnhem, komen we langs gebouwen met bijzondere architectuur. Zoals Rozet, het multifunctionele culturele centrum van Arnhem, gericht op kennis, kunst en educatie. Met zijn karakteristieke trappenhuis is het gebouw een attractie op zich. Deborah: “Ik kom hier wel eens met de kinderen. In het midden van het gebouw bevindt zich de bibliotheek, waar ook lezingen en activiteiten worden gehouden.” Rozet is gebaseerd op het diagram van Roger Penrose: een patroon dat eindeloos doorgaat, maar zichzelf niet herhaalt. Het staat symbool voor het bundelen en delen van taal, kunst en erfgoed.

7straatjes

We arriveren in de 7straatjes. Deze bestaan uit de Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en Zwanenstraat. Een knus winkelgebied met kleine, smalle straatjes, die gevuld zijn met een grote diversiteit aan winkeltjes. Mode, eten, drinken, kunst, haarstyling, schoenen, lingerie, sieraden, vintage, cadeaus, kookgerei, bloemen, vleeswaren, patisserie; je vindt er alles. We gaan even naar binnen bij kookwinkel Pollmann, een familiebedrijf waar inmiddels de vierde generatie actief is. “Het grappige van Pollmann is dat het van buiten een klein winkeltje lijkt. Maar zodra je naar binnen stapt, verwonder je je over de enorme ruimte en het aanbod. Het heeft de grootste servies- en bestekcollectie van Nederland”, vertelt Deborah.

Van Betuw

Jut & Jul Living

Een andere bijzondere winkel in de 7straatjes is Jut & Jul Living, waar elke week nieuwe meubelen en accessoires te vinden zijn. Ook biedt de woonwinkel boeketten van verse snijbloemen of droogbloemen. Deborah: “Vooral fijn van deze winkel, is het advies dat je krijgt. Voor elke vraag krijg je een verrassende woonoplossing.”

Jut & Jul Living

Mar

Verderop in de 7straatjes komen we bij Mar, een dameskledingzaak. Op de deur hangt een briefje. Het vertelt ons dat we eerst op de bel moeten drukken. Dan laat eigenaresse Marianne van den Biezenbos ons binnen. Ze legt uit: “Met mijn 75 jaar ben ik niet meer de jongste. Daarom sta ik niet meer de hele dag in de winkel. Bovendien is mijn winkel bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar mooie kleding. Niet voor mensen die alleen maar even willen rondkijken. Advies op maat is de kracht van mijn winkel. Ik heb veel vaste klanten en die vinden het fijn als ik ze help bij hun kledingkeuze.”

Rozet

ZafVino

Nova & Lucie

Ook Nova & Lucie is een van die sfeervolle damesmodezaken in de 7straatjes. In deze boetiek vinden we een mix van kleding, sieraden, tassen en woonaccessoires. “Een fantastisch winkeltje”, vindt Deborah. “In het midden van de winkel kijk je via een glazen plaat naar een van de eeuwenoude kelders. Onder de winkelstraten van Arnhem bevinden zich zo’n 36 van die oude kelders. In 2001 zijn ze gerestaureerd en onderling met elkaar verbonden.”

Luna Clothing

Wanneer we de 7straatjes uitlopen, passeren we een van de mooiste winkelstraten van Arnhem. De Bakkerstraat bestaat uit veel luxe winkels. We gaan naar binnen bij Luna Clothing en worden hartelijk ontvangen. “De eigenaren Miranda en Robin zijn al jaren vrienden van ons. Ook hun verzekeringen lopen bij ons”, vertelt Deborah. “Het is een echt familiebedrijf. Sinds kort hebben ze twee winkels in de Bakkerstraat, met exclusieve Italiaanse en Nederlandse merken voor mannen.”

Miranda vult aan: “Bij Luna Trends, waar we nu zijn, hebben we merken als Banlieue, Black Bananas, Ceasarss en Cero Nine. We verkopen ook schoenen en accessoires. Alles voor de man. Alhoewel we zien dat steeds meer vrouwen ook interesse hebben in onze merken. Veel kledingstukken zijn unisex.”

Zafvino

We sluiten de dag af in het Italiaanse restaurant Zafvino, gelegen aan een pleintje ’t Eiland. Dit doen we onder het genot van klassieke Italiaanse gerechten met een bijpassende wijn. De naam Zafvino laat zich verklaren, als we kennismaken met eigenaar en sommelier Zaf. Hij heet ons met een lach op zijn gezicht welkom en vertelt vol passie over de wijnen in zijn assortiment. “Bijzonder is dat je hier aan elke tafel kunt aanschuiven. Je zit soms zomaar met onbekenden te eten. In de zomer staan er lange tafels op het terras. Dan ontstaan de meest bijzondere gesprekken. Daar houd ik van”, besluit Moninca.

Kijk ook op: visitarnhem.com