Kasteeltuinen

Arcen

Lust voor het oog

Wie wandelt door Kasteeltuinen Arcen, één van de parels van Stichting Het Limburgs Landschap, valt van de ene verbazing in de andere. En dat was precies de bedoeling van landschapsarchitect Niek Roozen. Elke paar honderd meter ontdek je iets nieuws: van een rozentuin in barokstijl tot een subtropische kas met olijfbomen en cactussen.

In het Limburgse Arcen, een pittoresk dorpje aan de Maas, bevindt zich Kasteeltuinen Arcen. Een wandeling door dit prachtige landgoed begint op de Kasteelhof. Deze historische buitenplaats is gelegen op een grachteneiland. Het kasteel stamt uit de zeventiende eeuw en werd gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Door de jaren heen onderging het vele transformaties. Het huidige kasteel is gebouwd in de barokperiode, op de restanten van vorige kastelen, waaronder het allereerste Huys den Kamp.

Droomopdracht

Stichting Het Limburgs Landschap kocht het verlaten en beschadigde kasteel in 1976 aan en zette zich daarna in voor het opknappen ervan. Daarnaast gaf de stichting in 1986 opdracht voor de aanleg van de kasteeltuinen. Landschapsarchitect Niek Roozen kreeg de bijzondere taak om aan deze plek een nieuwe invulling te geven. Deels door de historische kasteeltuinen te restaureren in de oorspronkelijke vorm en deels door er iets eigentijds aan toe te voegen.

“Een droomopdracht”, blikt hij terug. “Ik was net mijn eigen bureau gestart en dit was één van mijn eerste grote projecten. De opdrachtomschrijving was beperkt tot slechts één A4’tje, en dat voor een landgoed van 32 hectare! Kort samengevat waren er drie uitgangspunten: zorg dat het op tijd klaar is, dat je binnen het budget blijft en dat het mooi wordt.”

8.000 rozenstruiken

Aan alle drie de eisen werd voldaan. Met een klein team vakmensen wist Roozen het unieke tuinencomplex in twee jaar tijd te ontwerpen én te realiseren.

Prins Bernhard opende de ‘Kasteeltuinen Arcen’ op 31 mei 1988. Nu, ruim dertig jaar later, ligt het park er nog altijd prachtig bij. Het landgoed telt meer dan vijftien unieke tuinen, die zijn aangelegd rondom de historische buitenplaats. Paradepaardje is het klassieke Rosarium. Voor deze rozentuin, omrand door het grachtenstelsel, werkte de landschapsarchitect samen met Lottemse rozenkwekers. Er zijn maar liefst 8000 rozenstruiken en meer dan 300 soorten te bewonderen. Achterin in het park vind je de Casa Verde, een subtropische kas met vijgenbomen, palmen en cactussen. Het gebouw is met zijn open constructie een mooie tegenhanger van het historisch kasteel.

Verleden en heden

Slenterend door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin waan je je in Zuidoost-Azië. Dan zijn er ook nog de Patiotuinen, die zijn aangelegd om bezoekers inspiratie op te laten doen voor hun eigen tuin. Eén van de aller-mooiste plekjes van het park is het Lommerrijk, vindt Roozen. “Hier staan heel oude bomen. Die nam ik als uitgangspunt om een feeërieke omgeving te creëren, met watervalletjes, kabbelende beekjes, varens en primula’s. Door al dat groen slingert een pad van grote betonplaten. Dit materiaal vormt een mooi contrast met die natuurlijke omgeving.”

Een gele damwand vormt een duidelijke scheiding tussen het historische gedeelte van het park en het meer eigentijdse deel. Soms gaat deze wand over in een oude muur, of verdwijnt deze in een heuvel. Telkens kom je die markering tussen het verleden en heden tegen.

Nieuwe parkonderdelen

Wat opvalt is dat de tuinen perfect zijn onderhouden. Een tijdrovende klus voor de tuinlieden; van het snoeien van de hagen tot het bijplanten van bollen en eenjarige gewassen. “Het vaste team bestaat uit tien mensen. In de piek periodes worden er extra krachten ingehuurd”, vertelt Roozen.

Door de jaren heen kwamen er regelmatig nieuwe parkonderdelen bij. Zoals een midgetgolfbaan en een avontuurlijk parcours met grotten en tunnels. Er zijn ook ideeën voor het herinrichten van bepaalde gedeeltes van het park, inhakend op actuele thema’s. “Denk aan een klimaattuin of watertuin. Zo blijft het park interessant, ook voor terugkerende bezoekers.” In welk jaargetijde je ook komt: Kasteeltuinen Arcen is een heerlijk park om doorheen te banjeren. Er zijn onderweg verschillende goede horecalocaties, zodat je tijdens je wandeling ook kunt genieten van lekkere koffie met Limburgse vlaai!

Ledenvoordeel

Bewonder de prachtige tuinen rondom Kasteel Arcen met ledenvoordeel!

Met de kids op speurtocht, genieten van de geuren en kleuren en picknicken met uitzicht op een van de vele vijverpartijen, het kan allemaal in het Limburgse park.

Ga naar deze pagina voor de actieperiode en voorwaarden. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ledenacties!