Nationale Heldendag

Voorzitter Jaap Smit van het Carnegie Heldenfonds huldigt Yannick, Bjorn en hun stiefvader Marcel voor hun heldendaad.

Het belang van omzien naar elkaar

“Het was puur toeval’, begint Yannick van der Putten. “We hadden een Monopoly-spelletje gespeeld en wilden net naar bed gaan, toen mijn broer naar beneden kwam. Hij rook een brandlucht. Buiten bij de voordeur hoorden we een buurman roepen. We zagen hem niet, er was alleen maar rook. We schoten meteen te hulp.” Vier helden uit Ooij vertellen over de redding van hun buurman uit zijn brandende huis. Voor hen was het ‘gewoon burenhulp’.

Joop Weeren krijgt van minister Hugo de Jonge de erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons opgespeld, een van de hoogste koninklijke onderscheidingen.

Yannick ontving op 7 november 2019 tijdens de Nationale Heldendag samen met zijn broer Bjorn, stiefvader Marcel Eijkhout en buurman Joop Weeren een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds voor betoonde heldenmoed. Joop kreeg zelfs door minister Hugo de Jonge de erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons opgespeld, een van de hoogste koninklijke onderscheidingen. De held zelf vond die eer eigenlijk wat overdreven. “Het gaat om het belang van omzien naar elkaar. Dat dóe je toch gewoon?”

Gaskraan dicht

Zonder aarzelen sloegen de broers Yannick en Bjorn die avond het raam van de woonkamer van hun buurman in. Marcel was al aan de achterkant van het huis en zag daar het vuur uit het gasfornuis komen. Met een steen gooide hij de ruit van de achterdeur in en begon met blussen. Joop vertelt: “Op die bewuste avond kwamen mijn vrouw en ik net thuis. Ik hoorde geroep van de buurjongens en ging meteen kijken. Gelukkig heb ik een sleutel van de buurman en kon ik via de voordeur naar binnen. Ik ben meteen op zoek gegaan naar de gaskraan. Die moest zo snel mogelijk dicht! Ik vond ’m op de tast. Hij draaide alleen zo stroef! Ik begon al te kuchen door alle rook. Nadat ik de kraan had dichtgedraaid, doofde het vuur snel dankzij het blussen van Marcel.”

De hulpdiensten vonden de buurman boven in de badkamer, waar hij ternauwernood aan de rook en het vuur was ontsnapt. Marcel: “Dat hij daarna nog dagen in coma lag, was eigenlijk het ergste. Die periode was zó spannend. Gelukkig is hij er weer helemaal bovenop gekomen. Ik ben nog nooit zo blij geweest om iemand weer te zien!”

Waardering

Hun heldendaad bracht de vier mannen uiteindelijk in de Glazen Zaal in Den Haag, waar zij hun onderscheidingen in ontvangst kregen. “Eerlijk gezegd had ik vooraf twijfels om te gaan. Al die trammelant, is dat nou nodig? Maar achteraf had ik het niet willen missen”, vertelt Joop. Wie hen voor de Nationale Heldendag heeft aangemeld, weet het stel nog steeds niet. “Maar de waardering die we hebben gekregen, voelt heel goed.”

Op tv

De helden uit Ooij verschenen ook in het RTL tv-programma van Beau van Erven Dorens. “We waren ’s middags onderweg naar Den Haag, toen we hoorden dat we voor de talkshow van Beau werden gevraagd.

De kledingvoorschriften die we hiervoor kregen, waren precies wat we níet aan hadden”, lacht Yannick. “Stond ik daar met mijn petje! Gelukkig was het geen probleem en kon ik gewoon mezelf zijn.Over ‘mezelf zijn’ gesproken: ik voel me dus echt geen held! Ieder normaal mens zou toch hetzelfde doen als wat wij hebben gedaan? Ik zou het zó weer doen! Sterker nog: als ik niets had gedaan, zou ik spijt hebben.” Op de vraag wie de vier gedecoreerde mannen zelf als held zouden nomineren, valt het stil. “Gelukkig hebben we de laatste tijd in onze buurt geen levensbedreigende situaties meer meegemaakt. Dat willen we graag zo houden!”

Nomineer je eigen held

Vind je dat iemand in jouw omgeving een redding met gevaar voor eigen lijf en leden heeft verricht? Stuur dan een brief naar de burgemeester van je gemeente. Je nominatie gaat via de gemeente naar de Stichting Carnegie Heldenfonds. Je kunt ook rechtstreeks iemand bij het Carnegie Heldenfonds voordragen. Kijk op carnegiefonds.nl (meld een held). Het bestuur van het Carnegie Heldenfonds beoordeelt wie een onderscheiding krijgt.

Jaap Smit - Voorzitter Stichting Carnegie Heldenfonds

Carnegie Heldenfonds

De Stichting Carnegie Heldenfonds bestaat al sinds 1911 en is een van de belangrijkste organisaties voor heldenwaardering in Nederland. De stichting vindt zijn oorsprong in Pittsburgh (VS), waar in 1904 een mijnramp plaatsvond die aan 178 mensen het leven kostte. Daarbij lieten ook twee mannen bij reddingspogingen het leven. Dat was voor Andrew Carnegie, de grondlegger van de grootste staalonderneming ter wereld, aanleiding om zich financieel te ontfermen over hun nabestaanden. Vervolgens stelde hij wereldwijd fondsen ter beschikking.

Drs. Jaap Smit, Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, is voorzitter van de Stichting Carnegie Heldenfonds.

“Wij zijn geen klanten van de samenleving, maar mede-eigenaar. Je verantwoordelijk voelen voor een ander is de ultieme vorm van samenleven. Hier staan we graag één keer per jaar bij stil, tijdens de Nationale Heldendag.”

De vierde editie, in november 2019, was een groots succes. Gastsprekers, zoals de Nationale Ombudsman en minister Hugo de Jonge, spraken lovende woorden.“Het was indrukwekkend”, zegt voorzitter Jaap Smit. “Ik vind het volkomen terecht dat ‘gewone’ mensen die vinden dat wat ze gedaan hebben heel ‘gewoon’ is, in het zonnetje worden gezet. Met de jaarlijkse financiële bijdrage van Nh1816 zij wij dan ook heel blij. Zonder de bijdragen van sponsors zou de organisatie van de Nationale Heldendag niet mogelijk zijn. We hopen er een traditie van te maken.”