HELDEN ZIJN OVERAL

Op 1 januari startten mijn man en ik met trainen voor de Marathon Rotterdam. Onze achtste marathon zou dit worden. Traditiegetrouw lassen we van tevoren een alcoholvrije maand in. Half maart, nota bene op vrijdag de dertiende, werd duidelijk dat we onze plannen vanwege het coronavirus uit ons hoofd konden zetten. Die avond hebben we toch een fles wijn opengetrokken (want wat maakte het nog uit) en even flink gebaald. We waren zó goed bezig…

Het gevoel van teleurstelling was echter van korte duur. Wat volgde was een moment van bezinning. De situatie waar we in beland zijn raakt ons allemaal. En ondanks alles, of misschien wel juist nu, toont de samenleving zich veerkrachtiger en sterker dan ooit. Heel even voelden we de grond onder onze voeten wegzakken, maar daarna was het tijd om onszelf te herpakken, de blik op de toekomst te richten en er voor elkaar te zijn.

Deze editie van ZEST Magazine staat in het teken van helden. Een thema dat al ver voor de coronacrisis vaststond en nu nog meer betekenis heeft gekregen. Helden zijn overal: van de hardwerkende professionals in vitale beroepen tot mantelzorgers en mensen die boodschappen doen voor zieke buren. Iedereen kan op grootse of kleine wijze een heldendaad verrichten en zo van betekenis zijn voor anderen.

Daadkracht loopt als een rode draad door deze uitgave. Een mooi voorbeeld is het verhaal van barista Bregje de Ru, oprichtster van Café la Rue, die haar bedrijf on-hold zette om haar oude werk als anesthesie-assistent weer op te pakken. Bij de Nh1816 Alarmcentrale draaiden ze overuren om reizigers veilig thuis te krijgen.

De topsporters die aan het woord komen moesten hun doelen bijstellen en geven niet op. En zo staat dit magazine vol inspirerende verhalen.

Ik heb er veel respect voor dat iedereen probeert positief te blijven en er het beste van te maken. Samenwerking lijken gemakkelijker tot stand te komen. Dat is precies waar wij ons vanuit de Coöperatie Nh1816 altijd voor hebben ingezet en zullen blijven doen. Zo levert de Stichting Goede Doelen Nh1816 een bijdrage aan lokale voedselbanken en maatschappelijke projecten die zich richten op kwetsbare ouderen. Initiatieven die vandaag de dag nog relevanter zijn.

Laten we dat gevoel van saamhorigheid vasthouden voor de toekomst!

Veel lees plezier,

Dorine van Basten

Bestuurslid Coöperatie Nh1816