Ennemaborg

Landgoed vol verhalen

Het is één van de pronkstukken van Het Groninger Landschap: de Ennemaborg in Midwolda. Wandel je in het voorjaar rond dit statige landhuis, dan kleurt het park geel en paars door alle krokussen en boshyacinten. In de herfst kun je er ruim 250 soorten paddenstoelen vinden. Uniek zijn ook de wilde paarden die het landgoed begrazen.

Landgoed Ennemaborg kent een rijke geschiedenis. Het perfect symmetrische landhuis getuigt van de vroegere grandeur. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Wat we nu beschouwen als de achterkant, was vroeger de voorkant”, vertelt Hugo Dokter, hoofd erfgoed van stichting Het Groninger Landschap. “En aan die oude voorzijde ligt een prachtig park met een oprijlaan van maar liefst drie kilometer. Een lange oprijlaan was vroeger een statussymbool. Hoe langer die entree, hoe belangrijker de bewoners.”

Barokstijl

In de gloriejaren, de zeventiende eeuw, was het landhuis in het bezit van de vooraanstaande familie Hora-Siccama. Tegenwoordig woont en werkt de flam-boyante kunstenares Maya Wildevuur in de Ennemaborg. Ook haar galerie is hier gevestigd. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers, een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park. Statig en strak aangelegd, in Franse stijl.

Verder naar achteren ligt het natuurbos. Stichting Het Groninger Landschap verwierf de borg en het landgoed in 1965. Beide waren toen sterk verwaarloosd. Dokter: “De borg is geheel gerestaureerd en ook het park is grotendeels teruggebracht in de achttiende-eeuwse barokstijl.”

Enthousiaste vrijwilligers

Het park wordt gedeeltelijk beheerd door een team vrijwilligers. De ‘grondploeg’, noemt Dokter hen liefkozend. “Een groep enthousiaste mensen die graag de handen uit de mouwen steekt.

Samen trekken zij erop uit: snoeien, bladeren opruimen en meer van dat soort klusjes. Dit doen zij in samenwerking met professionele groenbeheerders. Wij zijn natuurlijk ontzettend blij met hun inzet.” Ook het prachtige Koetshuis naast de Ennemaborg draait op vrijwilligers. Je kunt er op zaterdag- en zondagmiddag terecht voor een kop koffie of thee met wat lekkers. Vanuit het Koetshuis organiseert het vrijwilligersteam allerlei activiteiten op en rond het landgoed. Denk aan excursies over paddenstoelen, vleermuizen en bosvogels of een wandeling waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis van het landgoed.

Kudde konikpaarden

In tegenstelling tot het park is het beheer van het bos vrijwel helemaal losgelaten. Door de natuur haar vrije gang te laten gaan, ontstaat er een soort oerbos. Wie het geluk heeft de kudde konikpaarden tegen te komen, ervaart pas echt een wildernisgevoel. De koniks (‘klein paardje’, een van oorsprong Pools ras) grazen sinds 1982 op het landgoed. Het Groninger Landschap was daarmee de eerste natuurorganisatie die paarden inzette voor natuurbeheer. “Ze knagen aan bomen en schillen de bast”, vertelt Dokter. “Daardoor sterft er hier en daar een boom.

En dat schept weer ruimte voor ander groen, zoals planten, kruiden en bloemen die vlinders en insecten aantrekken. Zo ontstaat er een gevarieerd bos met een mooi samenspel van hoge, middelhoge en lage begroeiing.”

Blote billenzwam

Omgevallen bomen blijven liggen. Want, zo leren we van Dokter, die bevorderen de groei van paddenstoelen. En paddenstoelen, daar is Landgoed Ennemaborg beroemd om.

Je vindt er in de herfst meer dan 250 soorten, met tot de verbeelding sprekende namen als rupsendoder en kostgangersboleet. “Ooit gehoord van de blote billenzwam?” lacht Dokter. “Die ziet er precies zo uit als de naam doet vermoeden.” Je kunt zelf het bos intrekken om paddenstoelen te spotten of een excursie volgen. Er is zelfs een jaarlijks Paddenstoelenfestival, dat altijd druk bezocht wordt door jong en oud. Maar ook in andere seizoenen is Landgoed Ennemaborg prachtig. Bijvoorbeeld in het vroege voorjaar, als het gazon voor de borg een ware kleurenpracht is van krokussen en sneeuwklokjes. ’s Zomers is het heerlijk toeven op het terras van het Koetshuis en in de winter geniet je na een wandeling bij knapperend haardvuur van een lekkere koffie of goed glas wijn. Zo heeft elk seizoen zijn charme.

Ledenvoordeel

Ontdek Landgoed Ennemaborg met ledenvoordeel!

Vanuit het naastgelegen Koetshuis organiseert het vrijwilligersteam Ennemaborg allerlei excursies en activiteiten. Start je wandeling over het prachtige landgoed vanuit het Koetshuis en kom hier na de wandeling terug om te genieten van een drankje op het terras of bij het haardvuur. Het Groninger landschap biedt veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen, monumenten te bezoeken, via excursies of je eigen ontdekkingstocht.

Ga naar Nh1816.nl/ledenvoordeel voor de actieperiode en voorwaarden. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ledenacties!