Kinderheld Klaas van Kruistum

"NIEUWSGIERIGHEID IS MIJN GROOTSTE DRIJFVEER"

Voor één dag kunstvervalser, bloemencorsobouwer of monstertruck- bestuurder. Ongezien een selfie maken met Rico Verhoeven. Blijven staan bij een tornado. Voor zijn tv-programma Klaas Kan Alles doet presentator Klaas van Kruistum de gekste dingen. “Het geeft mij de kans om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen.”

“Ik neem mijzelf niet te serieus, maar mijn onderwerpen wel”


“Hé, ben jij niet Klaas Kan Alles?” Kinderen spreken hem regelmatig zo aan, vertelt Klaas van Kruistum. In het succesvolle tv-programma gaat hij in elke aflevering een ‘onmogelijke’ uitdaging aan. Jonge kijkers zien hem als een held die alles durft. Het tegendeel blijkt waar. Ja, die titel is vrij pretentieus, geeft de presentator onmiddellijk toe. Hij was er in het begin ook fel op tegen. Maar de KRO-NCRV wist hem te overtuigen. “Want iedereen ziet dat ik niet een gast ben die al die spannende dingen ‘wel even doet’. Vaak heb ik er ook helemaal geen zin in”, bekent hij. “Ik ben altijd bezig met de vraag: wat kan er misgaan?”

Angsten overwinnen

Die strijd tussen zijn angst en zijn nieuwsgierigheid is zichtbaar voor de kijker. Daarom is het geoorloofd om zo’n titel te voeren, vindt Van Kruistum. “Nee, ik kan zeker niet alles. Maar ik probéér wel alles. De nieuwsgierigheid wint altijd.” Wat het populairwetenschappelijke familieprogramma zo bijzonder maakt?

De thema’s lopen uiteen van heel klein tot groot. Zo was de presentator voor één dag hondenmasseur en leerde hij de ‘harkgreep’, een massagetechniek, en bestuurde hij in Japan de grootste robot ter wereld (8,5 meter) vanuit de cockpit. “Ik wil altijd nieuwe dingen ontdekken, weten hoe het zit. Dat is de drijfveer bij alles wat ik doe en ook wel een beetje hoe ik in het leven sta. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n instelling je veel oplevert: je leert mensen begrijpen, minder in groepen denken en angsten overwinnen.”

Omdenken

Alhoewel: terugdenkend aan zijn vlucht met de snelste zipline ter wereld, over een uitgegraven steenmijn in Wales, breekt het angstzweet hem opnieuw uit. “Een takkeneind naar beneden in een idioot tempo”, verzucht hij. “Ik zou het niet snel weer doen. De missie was: kan ik mijn hartslag constant houden in een stressvolle situatie? En dus kreeg ik een training van iemand die politieagenten klaarstoomt voor stressvolle omstandigheden. Ik leerde bijvoorbeeld hoe je kunt ademen vanuit het hart. Al lukte dat uiteindelijk niet helemaal.

We proberen de kijker altijd te vermaken én iets te leren, dat is de rode draad in Klaas Kan Alles. Typerend is ook dat we veel dingen op een andere manier toepassen dan waarvoor ze bedoeld zijn. Omdenken, dat doen we in dit programma graag. Ik neem mezelf niet te serieus, maar mijn onderwerpen wel.”

Fascinerend

Van sommige thema’s gaat zijn hart om persoonlijke redenen sneller kloppen. Zoals de missie: kan Klaas de ruimte in? Al van jongs af aan heeft Van Kruistum veel ontzag voor astronauten als Wubbo Ockels. “Misschien door het besef dat ruimtereizen iets is dat je zelf waarschijnlijk nooit zult ervaren. Slechts een handjevol mensen maakt dat mee.” André Kuipers is daar één van. In de betreffende aflevering van Klaas Kan Alles neemt hij Van Kruistum mee naar Space Expo in Noordwijk en laat hem een mock-up zien van ruimtestation ISS, waar Kuipers 200 dagen woonde en werkte. “Het gemak waarmee hij daarover praatte! Zo van: kijk, dit was mijn favoriete plek om te zitten”, lacht de kinderheld. “Het is toch fascinerend dat je van deze planeet af kunt en dan vanuit de ruimte een blik kunt werpen op de aarde? Het universum is gigantisch, en we weten nog maar zo weinig.”

Astronautenblik

Onze planeet, vervolgt Van Kruistum, bevindt zich op een unieke plek in het heelal. Daardoor heeft de aarde allerlei bijzondere eigenschappen, waardoor wij als mensen kunnen bestaan. “Dat is op zich al razend interessant. Dat wij als mensen ook nog in staat zijn daarover te filosoferen, is mind bubbling! Je leest wel eens dat ruimtevaarders een ander perspectief op de wereld hebben, omdat ze even los zijn geweest van deze planeet. De astronautenblik. Een bekende uitspraak van André Kuipers is: ‘Wij zijn allemaal astronauten op ruimteschip aarde’, waarmee hij indirect wil zeggen: we hebben maar een beperkte hoeveelheid grondstoffen; dit is wat er is, eenalternatief is er niet. Maar we doen alsof het niet op kan. André is niet voor niets ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en zet zich in voor het behoud van de natuur.”

IN HET KORT

Wie: Klaas van Kruistum

Leeftijd: 43

Privé: Getrouwd met Rosemarijn, vier dochters

Bekend van: tv-programma’s als Checkpoint, ZappLive, Bestemming Onbekend, De Rekenkamer en Klaas Kan Alles. Sinds maart dit jaar presentator van het nieuwe educatieve programma ZappLive Extra, speciaal voor kinderen die vanwege het coronavirus niet naar school kunnen. In 2016 was hij de Mol in het tv-programma Wie is de Mol? Op zijn eigen YouTube-kanaal post hij regelmatig leuke video’s, zoals Klaas Komt Kieken, waarin hij de grootste helden van zijn kijkers bezoekt en fotografeert.

Motto: ‘Ik probeer het kind in mij niet te verliezen’

FC De Helden

Het onmogelijke mogelijk maken, zoals in Klaas Kan Alles, daarover ging ook FC De Helden. In deze zesdelige tv-serie volgde Van Kruistum de opstart van de Bijzondere Eredivisie voor jonge voetballers met een beperking, een wereldwijde primeur. “Stuk voor stuk hardcore voetballers, die door hun beperking niet meekomen in reguliere teams. Frustrerend en lastig: het zorgt ervoor dat ze in een isolement worden gezet en eenzaamheid ervaren. Vaak gaan deze kinderen naar een speciale school en bouwen in hun eigen woonplaats geen sociaal netwerk op.

Door de sport lukt dat in één klap wel. Bijzonder is dat profclubs als Ajax, FC Groningen en ADO Den Haag allemaal zo’n team aan zich hebben verbonden. Eén van de jongens in het programma is idolaat van FC Utrecht. Voor hem kwam een droom uit: eredivisiespeler worden bij FC Utrecht.”

Waardevol

Met bewondering zag Van Kruistum hoe de voetballertjes bereid zijn alles te geven voor hun sport en er hun ziel en zaligheid in stoppen. “Die kinderen, en zeker ook hun ouders, hebben veel obstakels moeten overwinnen.

Ik sprak een jongen die voetbalt met een nier van zijn moeder. Een ander kind had suïcidale neigingen, maar die zijn nu verdwenen. Zijn leven heeft weer zin gekregen. Hoe waardevol is dat? En hoe simpel kan het zijn?” Voetbal verbroedert, concludeert de presentator. Vaak zijn de belangen in de voetballerij zo groot, dat het plezier van het spelletje ondergesneeuwd raakt. Deze bijzondere eredivisie brengt de essentie van de sport terug: met elkaar een goede tijd beleven op veld. “Ik vind het geweldig dat ik dit soort programma’s kan maken. Een serie met een flinke dosis positivi- teit, maar met een ernstige ondertoon.”

Klaas van Kruistum in NEMO Science Museum, waar je meer ontdekt over leven in het heelal. “Het universum is gigantisch, en we weten nog maar zo weinig”

LEDENVOORDEEL

Ontdek NEMO Science Museum met ledenvoordeel!

Ben je net als Klaas nieuwsgierig aangelegd en wil je altijd weten hoe iets in elkaar zit en waarom dat zo is? Bezoek de wonderlijke wereld van de wetenschap in NEMO Science Museum. In het familiemuseum valt van alles te zien, ervaren en ontdekken over wetenschap, techniek en de mens.

Ga naar Nh1816.nl/ledenvoordeel voor de actieperiode en voorwaarden. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ledenacties!