Eerbetoon aan

de citroen

LIMONCELLO IN

VOLLE PERFECTIE

De allerlekkerste limoncello maak je zelf. Voor deze typisch Italiaanse likeur heb je slechts vier ingrediënten nodig, maar wel van de beste kwaliteit. Want dat proef je! Fris, scherp en prikkelend.

De citroen speelt natuurlijk een hoofdrol in limoncello. De beste exemplaren hiervoor komen uit Amalfi en Sicilië. Kun je deze niet krijgen, kies dan voor onbespoten, biologisch geteelde citroenen. Deze hoef je niet te waxen. Zo blijft de zest (dunne rasp van de schil) intact en gaan de etherische oliën niet verloren. Dat zijn dé voorwaarden voor de kenmerkende pure smaak en stroperigheid van een goede limoncello.

Bereiding

  1. Schil de zest van de citroen zo dun mogelijk. Gebruik alleen het geel.
  2. Meng de schillen in een weckfles met pure alcohol.
  3. Zet het mengsel 2 tot 3 weken op een donkere plek. Schud zo nu en dan.
  4. Zeef na 2 tot 3 weken de schillen voorzichtig uit de alcohol.
  5. Voeg aan 2 liter bronwater 2 kilo suiker toe en breng dit aan de kook.
  6. Laat het suikerwater afkoelen.
  7. Meng het suikerwater met de alcohol en verdeel dit over flessen.

INGREDIËNTEN

  • 10 biologische geteelde, onbespoten citroenen (bij voorkeur uit Amalfi of Sicilië)
  • 1 liter pure alcohol (96%)
  • 2 liter bronwater
  • 2 kilo kristalsuiker

Verhouding

Experimenteer met de juiste verhouding tussen water, alcohol en suiker totdat je de lekkerste combinatie hebt gevonden. Bewaar de limoncello een aantal weken in de vriezer. Dit verzacht de smaak. Een goede limoncello bevriest door het alcoholpercentage niet.